Стиже гас, уз најаву поскупљења

Потпуна стабилизација испорука руског гаса Србији у наредних 48 сати. "Србијагас" и званично затражио повећање цене гаса за 18 одсто. Динкић: Тужити Украјину и Русију због гаса.

Почетак године обележила је неизвесност да ли ће бити гаса, а сада када се сваког момента очекује долазак тог енергента из Русије, постоји опасност од поновног поскупљења.

У Министарству енергетике тврде да до даљњег не прихватају могућност поскупљења гаса у Србији и да се о томе не размишља.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије Душан Мракић рекао је да гас  највероватније неће поскупети.

Међутим, како РТС сазнаје "Србијагас" је данас упутио Влади и Агенцији за енергетику захтев да цена гаса буде повећана за око 18 осто.

Гас је већ поскупео половином октобра и грађани ће део зимске потрошње плаћати лети.

Топлане и привреда једва излазе на крај и са овим ценама. Са садашњом наплатом рачуна за грајање Топлане не покривају ни текуће испоруке енергенета, упозорава председник Удружења топлана Србије Милован Лечић.

Са друге стране, без обзира на то што на светском тржишту гас појефтињује, "Србијагас" бележи губитке.

Због гасне кризе направљен је додатни трошак, интервентни увоз гаса из Мађарске и Немачке плаћен је, како тврде, унапред, а само курсне разлике нагомилале су губитак од 50 милиона евра.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истакао је да је цена гаса која се управља према долару пала, али да је курс долара на нашем тржишту толико и порастао.

"Након пада цене у доларима ми смо у губитку око 5 до 6 динара по кубику, ако се то прерачуна на милионе и милијарде то је губитак који "Србијагас", једноставно не може да плати", рекао је Бајатовић.

Гас који увозимо неко ће морати да плати. Постоји мишљење да држава мора помоћи "Србијагасу" кроз субвенције и кредите. За сада је извесно да ће се сачекати да Агенција за енергетику оцени колико је захтев за повећање цена гаса оправдан.

Нове испоруке руског гаса

Снабдевање свих потрошача у Србији гасом нормализоваће се за 48 сати, изјавио је државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије Душан Мракић.

"Већ у току сутрашњег дана надамо се да ће првим индустријским потрошачима као и топланама на гас бити испоручене прве количине тог енергента како би могли да наставе са производним активностима", рекао је Мракић.

Мракић је, као и остатак Кризног штаб српске владе, који је претходних дана непрестано заседао и био у сталној комуникацији са свима који раде на одржавању стабилности енергетског система, веома задовољан како је Србија превазишла ову тешку енергетску ситуацију.

"У исто време смо свесни да у будућности нико више нема право да Србију остави без виталних енергетских објеката који ће бити гаранција да нам се овај сценарио никад не понови", нагласио је Мракић.

Колико су скупље ванредне испоруке

Према Мракићевим речима, цена гаса који је Србија набављала из Мађарске и Немачке током претходних дана била је за око један одсто већа од уобичајене.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је раније да Србија плаћа око 500 долара за 1.000 кубика гаса који стиже из Мађарске и Немачке, али да ће сви уговори и фактуре у вези са ванредним испорукама бити предочени јавности када се заврши гасна криза.

Како би се превазишли проблеми са грејањем и снабдевањем индивидуалних потрошача током гасне кризе, Србија је из Мађарске и Немачке дневно добијала 4,7 милиона кубика гаса, а из подземног складишта у Банатском Двору око један милион кубика.

Према подацима Агенције за енергетику Србије у Србији је на гас прикључено 242.000 домаћинстава и њих тим енергентом снабдева 37 дистрибутера од којих 30 има лиценце за рад, док осталих седам ради без тог документа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара