Динкић: Без рецесије у Србији у 2009. години

Иако се очекује да ће раст бруто домаћег производа у Србији бити дупло мањи од прошлогодишњег неће бити рецесије, рекао потпредседник Владе Србиеј Млађан Динкић. Фијат ће сигурно производити у Србији, наглашава Динкић.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић изјавио је у Бечу да у Србији у 2009. години неће бити рецесије, али да ће раст бруто домаћег производа (БДП) бити преполовљен.

"Раст БДП-а у Србији у 2009. години биће највише 3,5 одсто", казао је он на отварању "Јуромани" економског форума о централној и источној Европи. Динкић, међутим, наводи да Србија у тешким временима кризе стоји боље него друге земље региона.

"За разлику од других земаља, нисмо имали потребе да интервенишемо у банкарском сектору. Као и цео регион, суочићемо се са значајним успоравањем привредног раста. Пројективали смо привредни раст за 2009. године од 3,5 одсто, а чули смо на овом скупу процену Светске банке која пројектује раст од само један одсто", рекао је Динкић.

Спољнотрговински дефицит Србије у 2009. години ће, како очекује, бити смањен, пошто се очекује пад увоза и задржавање извоза на нивоу из прошле године. Главни проблем српског извоза у 2009. години, биће пад цене метала у свету.

Потпредседник владе наводи да би Србија требало, пре свега, да унапреди ликвидност привреде, јер се ове године очекује мањи прилив кредита, "што морамо да надоместимо средствима из буџета".

"Више ћемо се и задужити, јер је Србија веома ниско задужена и учешће јавног дуга у домаћем производу износи само са 25 одсто", најавио је Динкић.

Динкић, који је и минстар економије у регионалног развоја, наводи да је највећи део новца намењен изградњи Коридора 10 и додаје да очекује у мају или јуну састанак бордова директора Светске банке и Европске банке за обнову и развој, на којем ће Србији бити одобрене транше за ову годину.

"Очекујемо да повлачење новца крене на лето за аутопут Лесковац - македонска граница и Ниш - Димитровград, док ћемо из буџета финансирати Хоргош-Нови Сад, који ће први кренути у изградњу".

"Фијат ће сигурно производити у Србији"

Министар Динкић је рекао да је Србији, да би исфинасирала дефицит буџета, отплату спољног дуга и старе девизне штедње, потребно око милијарду евра, што је само три одсто бруто националног производа.

"Тај новац ћемо обезбедити из прихода, задуживања у земљи и иностранству. Очекујемо да Трезор емитује, први пут после дужег времена, државне обавезнице, да би се обезбедило уредно функционисање буџета Србије".

За разлику од прошлогодишњих три милијарде долара страних директних инвестиција (СДИ), министар очекује да ће ове године бити две милијарде СДИ.

Интересантно је, како наводи, да аутомобилска индустрија, упркос кризи у свету, улаже у нашу земљу.

"Фијат" ће сигурно производити у Србији. Производња "пунта" требало би да крене од пролећа. Покушавамо и да локализујемо производњу делова. Можда да привучемо неке нове произвођаче. У том послу позитивно делује Споразум о слободној трговини са Русијом", подвукао је Динкић.

Према речима потпредседника, "Фијат" ће због пада потражње аутомобила једино смањити планирану динамику производње.

Утицај кризе на регион

"Јуромани" економски форум о централној и источној Европи окупио је око 1.000 државника, инвеститора, банкара и привредника из Европе, који ће разговарати о утицају светске економске кризе на регион.

Главне теме скупа су финансијска стабилност и банкарски сектор, берзе, инвестициони фондови, енергетика и инфраструктура.

На форуму, осим потпредседника владе Млађана Динкића, учествује гувенер Народне банке Србије Радован Јелашић и државни секретар за привреду и приватизацију Србије
Небојша Ћирић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара