"Фијат" преузима 35 одсто "Крајслера"

"Фијат" и "Крајслер" потписали споразум о стратешком партнерству, по којем ће Италијани преузети 35 одсто власништва у америчкој компанији. Захваљујући новој технологији, компанија из Детроита ће производити средње и мале аутомобиле.

Италијански произвођач аутомобила "Фијат" и амерички "Крајслер" потписали су прелиминарни споразум о стратешком партнерству у оквиру којег би "Фијат" требало да преузме најмање 35 одсто капитала "Крајслера".

У замену за акције, "Фијат" би "Крајслеру" дао приступ својој технологији. Споразум је потписао и њујоршки инвестициони фонд "Серберус кепитал менаџмент".

"Крајслер" би, захваљујући технологији "Фијата", производио средње и мале аутомобиле, а Италијани би добили почетни удео од 35 одсто у америчкој компанији.

Савез не предвиђа да "Фијат" финансира "Крајслер", који је недавно добио ванредну помоћ државе, али партнерство је произвођачу из Детроита потребно да би, захваљујући производњи бољег модела, поново постао профитабилан.

"Дајмлер" жели да прода 20 одсто власништва 

Удео од 35 одсто, за који се очекује да ће га "Фијат" преузети, је у власништву њујоршког инвестиционог фонда "Себерус".

Тај фонд је купио удео од 80 одсто у компанији "Крајслер" од немачког "Дајмлера" 2007. године, који су пре тога дуго пословали у оквиру чувеног конзорцијума "Дајмлер-Крајслер."

Поводом шпекулација да "Фијат" удружује снаге са "Дајмлером", представник немачке групације изјавио је да "Дајмлер" још жели да прода скоро 20 процената преосталих акција у "Крајслеру".

Званични представник "Дајмлера" није желео шире да коментарише удруживање "Фијата" и "Крајслера". Кратко је рекао да компанија "поздравља сваку инцијативу која ће помоћи стабилизацији ситуације у "Крајслеру" и сачувати запослене и компанију.

Произвођач аутомобила из Торина би требало да помогне "Крајслеру" да у америчким фабрикама почне производњу делова за Фијатова возила, а омогућиће им и коришћење италијанске технологије.

Раније је шеф "Фијата" Серђо Маркионе изјавио да је његова компанија сувише мала да би могла сама да преживи светску кризу ауто-индустрије и да је неопходан партнер који би обезбедио довољан обим производње, чиме би компанија била профитабилна.

Торинска компанија би желела да свој модел 500 и возила марке Алфа Ромео "избаци" на тржиште САД.

Осим "Ферарија" и "Масератија", "Фијат" не продаје аутомобиле под ознаком своја три остала бренда у САД. Пре глобалне кризе продаје, "Фијат" је преговарао са три америчка ауто-гиганта о евентуалном уступању појединих њихових неискоришћених производних линија, како би се обезбедио повратак на тржиште САД.

У евентуалном повезивању "Фијат" би, највероватније, користио "Крајслерову" продајну мрежу за продају његових мањих кола, пошто то недостаје у "Крајслеровим" производним халама, сматрају аналитичари.

Пад продаје "Крајслера" 30 одсто

Трећи велики амерички произвођач аутомобила из Детроита, осим "Џенерал моторса" и "Форда", добио је четири милијарде долара помоћи америчке владе како би избегао банкрот, а извршни директор компаније Боб Нардели је прошле седмице рекао да рачуна на још три милијарде долара подршке.

Имајући у виду да је "Крајслер" најслабији од три велика произвођача у Детроиту, аналитичари све чешће питају - да ли компанија може уопште да преживи без проналажења партнера.

"Крајслер" је лане на америчком тржишту забележио пад продаје од 30 процената, а од средине децембра затворио је све његове америчке фабрике на месец дана, да би прошле седмице најавио да ће се обустава производње продужити у једном броју погона.

"Фијат", као и остале ауто-куће, такође, је принуђен да смањује производњу како би смањио залихе непродатих кола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара