Tендер за изградњу термоелектрана

Електропривреда Србије објавиће у сутрашњем "Фајненшел тајмсу" тендер за стратешког партнера за изградњу две термоелектране. Укупна вредност те инвестиције око две милијарде евра.

Електропривреда Србије (ЕПС) објавиће сутра тендер за стратешког партнера за изградњу термоелектране "Колубара Б" и новог блока у ТЕ "Никола Тесла Б".

Тендер за привлачење стратешких партнера за изградњу два блока снаге од по 350 мегавата у ТЕ "Колубара" и новог блока снаге 700 мегавата у ТЕ "Никола Тесла Б" биће објављен у лондонском "Фајненшел тајмсу".

Српски министар енергетике Петар Шкундрић рекао је да је укупна вредност те инвестиције око две милијарде евра.

Према Шкундрићевим речима, до краја 2009. године требало би да буде изабран најповољнији понуђач на тендеру, а целокупни пројекти да буде завшен за четири до пет година.

"На реализацији овог посла директно ће бити упослено 3.000 људи, а индиректно у облашти машиноградње преко 10.000 људи", рекао је министар енергетике.

Шкундрић је нагласио да је "ово први велики корак у инвестиционом циклусу којим се улази у најкреативнији период у области енергетике у Србији у последњих 20 година и најбољи је одговор на тренутну енергетску кризу". 

Заинтересоване светске компаније 

Удео ЕПС-а у власништву у новим објектима не може бити мањи од 20 одсто, а максимално је 49 одсто, рекао је директор Дирекције за стратегију и инвестицију у ЕПС-у Драгомир Марковић и додао да ће он зависити од партнера и од услова које они понуде.

Директор ЕПС-а Владимир Ђорђевић казао је да је до сада 16 светских компанија показало заинтересованост за учешће на тендеру.

Расписивање тендера за стратешке партнере за изградњу нових блокова одлаже се од 2006. године.

Интересовање за изградњу нових електрана у Србији, према ранијим писањима медија, показале су руске и западноевропске фирме, као и компаније из Кине.

Изградња ТЕ Колубара Б почела је још 1988. године, а три године касније она је обустављена.

У тај пројекат је до сада уложено више од 300 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара