Струја мора да поскупи

Тренутна цена не омогућава стабилно снабдевање потрошача у наредном периоду и струја мора да поскупи реконструкције ЕПС-а, поручују из Агенције за енергетику. Потребна заштита социјално угрожених потрошача.

Председник Савета Агенције за енергетику Љубо Маћић упозорава да тренутна цена електричне енергије у Србији не омогућава уредно снабдевање потрошача у наредним годинама.

Маћић је агенцији Бета рекао да се цена струје мора мењати и током ове и наредних година, како би достигла ниво који обезбеђује услове за неопходне инвестиције, односно градњу додатних и еколошку потпуну реконструкцију и обнављање постојећих капацитета.

"То ни у ком случају не ослобађа Електропривреду Србије обавезе да даље повећава интерну ефикасност и смањује трошкове, како би била конкурентна другим компанијама", рекао је Маћић.

Према његовим речима, да би се цене струје могле повећавати, мора се почети спроводити селективна заштита социјално угрожених потрошача и да се штите само они који енергију заиста не могу да плаћају.

"Министарство рада и социјалне политике, заједно са другим институцијама, међу којима је и Агенција за енергетику, последњих месеци је интензивирало припрему неопходних мера и изузетно је важно да се оне што пре примене", нагласио је Маћић.

Српски министар рударства и енергетике Петар Шкундрић најавио је раније да би струја у Србији могла да поскупи у првом тромесечју ове године, али није прецизирао за колико.

Према тадашњим изјавама српског министра енергетике, уколико би се Електропривреда Србије у овом тренутку приватизовала, цена струје у Србији порасла би за око 40 одсто, како би достигла тржишни ниво.

Струја за домаћинства у Србији поскупела је последњи пут 1. августа 2008. године у просеку за 8,9 одсто и просечна годишња цена киловат сата је 4,51 динар, а пре тога је поскупела 1. марта у просеку за 7,6 одсто, и од тада се примењује и нови тарифни систем за обрачун утрошене електричне енергије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара