Мркоњић: Договор са "Алпином-Пор"

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић најавио да ће спор са концесионарима "Алпина-Пор" око изградње аутопута Хоргош-Пожега бити решен договором. Почетак изградње ауто-пута у априлу.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да ће спор са концесионарима "Алпина-Пор" око изградње аутопута Хоргош-Пожега бити решен договором и најавио да би радови на левој траци од Хоргоша могли почети 1. априла ове године.

"Већ од 1. априла "нападамо" 20 километара тог северног крака Коридора 10, који је био део концесије. Прва деоница је од Новог Сада до Змајева. Радови ће бити финансирани из државне касе", рекао је Мркоњић у интервјуу "Новостима".

Министар је нагласио да ће сви главни пројекти бити завршени на време, да је експропријација у току и да ће за целокупан посао бити потребно од 100 до 130 милиона евра, који су планирани у буџету.

Мркоњић је истакао да је Коридор 10 "наша велика развојна шанса".

Коридор 10 одговор на рецесију 

"Ове године можемо да уложимо пола милијарде евра у друмски и железнички Коридор 10 и да запослимо 150.000 радника. Тиме би на најбољи начин амортизовали први удар светске економске кризе. Коридор 10 је мој одговор на рецесију", нагласио је министар.

Мркоњић је навео да су Светска банка, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој већ потврдиле улагање 1,5 милијарди евра за пројекат Коридора 10 и да очекује да ће та средства бити одобрена у јуну.

Министар је рекао да на капиталним пројектима треба да се запосле домаћа предузећа, и навео да ће само око модернизације железнице бити окупљено 200 наших фирми, које претходно треба финансијски оспособити, пре свих, "Мостоградњу" и "ПИМ".

Што се тиче стабилности владе, Мркоњић је рекао да је евентуална реконструкција владе "изводљив сценарио", али беспотребан и да многи министри нису још ни добили праву шансу да се искажу.

На питање о изградњи метроа у Београду, Милутин Мркоњић је рекао да би прва линија, која би коштала око 400 милиона евра, могла да се заврши у наредне четири године и додао да треба да се гради такозвани "тешки метро".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се