Јелашић: Политика курса динара остаје иста

Курс ће и даље бити флексибилан и пратиће све дневне промене понуде и тражње, изјавио је гувернер НБС Радован Јелашић. Боље је скупљи евро, а да га буде у сваком часу од јефтиног, ако га нема.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да се политика курса динара неће мењати, већ ће курс и даље бити флексибилан и пратиће све дневне промене понуде и тражње.

Гувернер је и интервјуу "Политици" нагласио да је Народној банци, више од свих извозника и увозника, стало до јаког динара и стабилног курса.

Али, када понуда падне, а тражња за еврима порасте, долази до неминовне депрецијације.

"Боље је и скупљи евро, а да га буде у сваком часу, него јевтин, а да га нема", нагласио је Јелашић.

Јелашић је навео да девизна ликвидност наших банака са страним капиталом није пала у односу на стање од 1. октобра прошле године.

"Штавише, суочене су с великим проблемом пласмана новца на нашем тржишту, а редовно купују хартије од вредности НБС и тако јој помажу у повлачењу вишка новца са тржишта и омогућују ефикасно вођење антиинфлаторне политике", рекао је Јелашић.

Антиинфлациона политика 

Коментаришући колико кошта вођење садашње антиинфлационе политике преко такозваних репооперација гувернер је рекао много мање него што би нам то наплатили у збирном рачуну инфлација и курс.

Говорећи о инфлацији у 2008. години, гувернер је и сам био веома изненађен, наравно позитивно, лањском стопом од 6,8 процената.

До тога је, каже, дошло захваљујући, пре свега, учесталим појефтињењима деривата нафте, али и вођењем стабилне и препознатљиве монетарно-кредитне политике, коју, без обзира на све притиске са стране, неће мењати без великих разлога.

Јелашић је рекао да због спорих одлука у парламенту стоје стотине милиона евра од неких европских банака за поједине намене, наводећи пример кредит Европске инвестиционе банке за реконструкцију београдског моста Газела.

"Те паре одавно стоје, али ми још не можемо да решимо пресељење Рома из картонског насеља испод тог моста. Слично је и са подстицајним кредитом италијанске владе за мали бизнис, али и другим зајмовима, јер влада и Скупштина нису довољно ефикасни у доношењу одговарајућих одлука", указао је гувернер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се