Србија гради две електране

После 20 година Србија гради два објекта - термоелектрану "Колубара Б" и Трећи блок у термоелектрани "Никола Тесла Б". ЕПС ће међународни тендер за избор стратешког партнера објавити 20. јануара.

Због недостатка гаса, ових дана је највећи терет на електроенергетском систему. Из ЕПС-а поручују да рестикција неће бити. Енергетска криза је и најбољи показатељ да су неопходни нови производни капацитети.

Нови термоблокови биће изграђени на локацијама колубарских рудника и обреновачких електрана. Пројекат предвиђа изградњу два блока у "Колубари Б" и један у термоелектрани "Никола Тесла", укупне снаге 1.400 мегавата.

Вредност тих инвестиција је две милијарде евра кроз заједничка улагања са стратешким партнером који победи на тендеру. За тај посао већ се интересују највеће енергетске компаније.

Генерални директор ЕПС-a Владимир Ђорђевић објашњава да је консултант у сарадњи са ЕПС-ом извршио испитивања тражишта и заинтересованости компанија.

"Око 40 компанија на које смо послали упитник добили смо 16 позитивних одговора. То су све веће европске компаније које имају искуства са угљем и са производњом електричне енергије", каже Ђорђевић.

Нови копови у колубарским рудницима

Са стратешким партнерима који победе на тендеру, ЕПС ће формирати две заједничке компаније.

Изградња би требало да почне 2010. а заврши се 2015. године. Планирано је и отварање нових копова у колубарским рудницима и повећање производње угља за скоро 50 одсто.

У министарству енергетике процењују да ће ти послови покренути српску привреду, упослити више од 10 хиљада људи, али и да је то шанса за ЕПС.

"Отварањем ових поступака ми пружамо могућност реструктурирању електропривреде на нивоу појединачних пројеката, односно нових комапнија, које неће значајно пореметити власничку структуру ЕПС-а, али се отварамо сагласно директивама Европске енергетске заједнице", рекао је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

Министарство енергетике и ЕПС највљују да ће кроз стратешко партнерство обновити и термоелектрану - топлану Нови Сад, а озбиљно се, кажу, ради на пројектима хидроелектрана на Дрини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се