Мањи рачуни за грејање у већини градова

Умањење рачуна за грејање грађанима чији су радијатори били хладни од 6. јануара, зависи од локалне самоуправе. Већина градова већ је прихватила препоруку Владе Србије да тако и буде, други још разматрају ту могућност. Дане које су провели у хладним становима грађани не желе да плаћају.

Препоруку о смањењу рачуна за гас, Влада Србије, дала је градовима у којима грејања није било један или два дана у овом месецу.

Због несташице гаса, најугроженији су били они у којима топлане нису могле да пређу на мазут - Нови Сад, Беочин, Бечеј, Кикинда, Јагодина, Панчево, Зрењанин, Чачак.

Грађани сматрају да дане које су провели у хладним становима не треба да плаћају.

Умањење рачуна први је најавио Београд. Њему се придружио и најугроженији град у време несташице гаса - Нови Сад. Одлука се очекује и у другим градовима.

У јагодинској топлани кажу да су и до сада, кад год би имали проблем са грејањем, потрошачи плаћали мање рачуне.

Директор топлане "Јагодина" Нада Марковић-Пурић каже да ће поштовати препоруку Владе, с тим што ће веће умањење бити примењено "из котларница где грађани нису имали два дана грејање". 

Поједини градови још нису одговорили на препоруку Владе. За сада је извесно и да ће Панчевци и Кикинђани платити мање.

"Без обзира што је Панчево било 15 сати без грејања, ја ћу инсистирати на градском већу да упутим препоруку ЈКП да за тај један дан, колико грејања није било, умање рачуне за овај месец", рекао је члан градског већа Панчево Миланко Андрејић.

В.д. директора ЈП Топлана Кикинда Карољ Дамјанов каже да ће за јануар за котларницу "Хајдук Вељко" рачуни сигурно бити умањени. Одлука ће се донети за један и по дан. За остале котларнице ће бити умањено оног тренутка, објашњава Дамјанов, када саберемо све котларнице да виодимо колико сати нисмо грејали.

У ишчекивању следећег рачуна за гас, грађани се излажу додатним трошковима. Да би се осигурали, купују шпорете на дрва - "смедеревце" и то највише у местима која се греју на гас. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се