Сенат одобрио помоћ за финансијски сектор

Одобрено коришћење преосталих 350 милијарди долара из спасоносног финансијског пакета вредног 700 милијарди долара. Спасавање или стварање четири милиона радних места у економији САД. Прецизно дефинисање зарада водећих менаџера.

Амерички Сенат је одобрио коришћење преосталих 350 милијарди долара из спасоносног финансијског пакета, чија је укупна вредност 700 милијарди долара, доприносећи тако првој великој политичкој победи новоизабраног председника САД Барака Обаме.

Сенат је тако подржао наступајућег председника када му је својим гласовима омогућио да за заштиту финансијског тржишта у земљи употреби преосталу суму из фонда за спасавање, који носи скраћени назив ТАРП, а створен је лане у октобру управо ради помоћи америчком финансијском сектору.

Захваљујући гласовима сенатора, министарство финансија у Обаминој администрацији имаће законске пуномоћи да тај новац искористи за заштиту финансијских тржишта.

Амерички Представнички дом ће можда идуће седмице симболично да гласа о тој мери, пошто оба дома Конгреса могу својим гласовима да блокирају употребу фондова, напомињу агенције.

Обама је изразио задовољство што је већина америчког Сената гласала за одобравање друге половине од 700 милијарди долара вредног спасоносног пакета и обећао је да ће пореске обвезнике стално информисати о томе како је и за шта тај новац искоришћен.

"Знам да то није било лако гласање, јер су многи од нас фрустрирани због тога каква је пракса била примењивана у реализацији прве половине тог (финансијског) плана", нагласио је Обама, указујући да је недостајала транспарентност и одговорност и да се није урадило довољно да тај новац доспе тамо где је био најпотребнији.

Прецизно дефинисање зарада водећих менаџера

Обама је изјавио да ће установити тачне предуслове за плате водећих извршних менаџера, обезбедити више позајмица малим предузећима и да ће се постарати за већу транспарентност, како би порески обвезници знали где је новац отишао.

И вође демократа у Представничком дому америчког Конгреса обелоданиле су јуче 825 милијарди долара вредан економски пакет, који би требало да помогне новоизабраном председнику Обами да прекине тренд пада у америчкој привреди.

Законски предлог ће се надовезати на већ огроман буџетски дефицит од 1.200 милијарди долара, пројектован за ову годину, пренео је Ројтерс.У трошкове би било укључено 275 милијарди долара привремених пореских олакшица и 550 милијарди ванредних трошкова у наредне две године.

Циљ мера је, према речима председавајућег Представничког дома Ненси Пелоси, спасавање или стварање четири милиона радних места у економији која је у рецесији већ више од годину дана.

Пелоси је рекла да је то само "први корак" у предлагању нових мера у Конгресу у наредних месец дана и да би коначна цифра могла и да се промени. Предлог ће бити разматран у конгресном Комитету за буџет следеће среде, дан пошто Обама положи заклетву.

Према демократском предлогу, финансијске компаније, које су се већ окористиле од владиног програма, вредног 700 милијарди долара, који је већ усвојен, неће моћи да траже повећане пореске олакшице, које ће бити омогућене грађевинцима и онима најтеже погођеним кризом на тржишту некретнина.

Предлог, такође, укључује пореске олакшице за инвеститоре и предвиђа стотине милиона долара инвестиција у пројекте попут реконструкције путева и мостова, помоћ школама и здравствене бенефиције за најсиромашније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се