Сладак кромпир али и зарада

У последњих неколико година у супермаркетима све чешће се продаје батат - такозвани слатки кромпир који потичео из Средње и Јужне Америке. Због великог приноса и добре цене, за његову производњу заинтересовани су и домаћи пољопривредници.

Пре пет година Слободанка и Слободан Лукић из Драгинца код Лознице неколико садница слатког кромпира засадили су из радозналости, за своје потребе.

Квалитет намирнице и велики принос навели су их да се опробају и у производњи за друге, због чега су засад проширили на пет ари. 

Слободанка каже да је принос на пет ари износио тону, односно тону и двеста.

"Планови су да посадимо најмање четрдесет до педесет ари. Продајемо га по цени од двеста динара за сада, у маркетима су цене око 400 динара", каже она.

Лукићи за сада батат продају познаницима и на кванташкој пијаци, а за велике супермаркете потребна им је и већа количина. Батат је отпоран на болести и добро подноси високе температуре, а у исхрани има широку примену.

Од обичног кромпира, знатно је тежи, слађи и здравији, али је и производња захтевнија.

"Производња почиње са клицом", објашњава Слободанка. "Кад клица досегне пет - шест центиметара ставља се у чаше два месеца да се формира. Средином маја износи се на њиву и креће се са обрадом и копањем. Вади се почетком октобра."

Процена је да производња слатког кромпира по хектару може да обезбеди зараду до десет хиљада евра. Највећи трошак представљају саднице, због чега Лукићи планирају да их узгајају сами.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво