Буџет предвиђа веће плате и пензије, колико је то могуће

Најављено је повећање плата од осам до 15 процената, а пензије ће се обрачунавати по такозваној швајцарској формули. Професор Београдске банкарске академије Хасан Ханић рекао је за РТС да ће повећање подстаћи производњу и повећати запосленост.

Након представљања и расправе о буџету за наредну годину у Скупштини Србије, посланици почињу расправу о амандманима.

Буџет је прилично уравнотежен и посебно је важна развојна компонента – издвојена висока улагања у капиталне инвестиције, рекао је Хасан Ханић.

"Он је развојни посредно, преко пораста плата и пензија, што би требало да обезбеди пораст јавне и приватне потрошње, а то са своје стране подстиче производњу и повећава запосленост", истакао је Ханић.

Према његовим речима, требало би очекивати да се план буџета реализује у наредној години.

Истакао је да је раст пензија реалан и да се заснива на поузданим пројекцијама раста инфлације и плата. Са друге стране, Ханић каже да пројектовани раст плата може бити предмет критике.

"Плате јесу ниске, било је потребно повећање. Међутим, пораст плата у јавном сектору чини се да је већи у односу на могућности привреде и пројектовани привредни раст", нагласио је Ханић.

Истакао је да је Фискални савет оценио низак дефицит од 20 милијарди динара као веому добру чињеницу, што води ка томе да се јавни дуг у односу на БДП и даље смањује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво