Да ли ће новим краком коридора стићи и нове инвестиције

Новом трасом источног крака Коридора 10 од Ниша до бугарске границе путоваће се за мање од сат. Бржи приступ сировини и још бржи пласман готових производа инвеститорима је важан.

Александар Милићевић из Регионалне привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког округа истиче да је за све инвеститоре важно да пласман производа буде што бржи.

"Да у данашње време, када у свету индустрије траже тренутну реакцију, да се то, рецимо са Западном Европом, може урадити за неколико дана", навео је Милићевић. 

Захваљући већ отвореним деоницама на источном краку убрзано се развија слободна зона код Димитровграда, а у зони Пирот запослено је више од 6000 људи.

"Месечно увозимо и извозимо робу до Бугарске или Грчке четири пута, тако да је нама овај коридор од велике помоћи, мени лично значи још више јер свакога дана путујем до Пирота", каже Албена Николова из бугарско-грчке текстилне фирме која ради у Слободној зони Пирот.

"Инвеститори не верују на реч, они верују само у оно што очима виде и тек када смо почели да градимо овај приступни пут, тада су продате буквално све парцеле у радној зони", каже председник општине Димитровград Владица Николов. 

За више од два милиона турских држављана који раде у Европи, пут кроз Србију до Турске је најкраћи. Турски бизнисмен Февзи Шиљик каже да су новом трасом којом се заобилази, за многе кобна Сићевачка клисура, и обични грађани и инвеститори веома задовољни.

"Ове сезоне имали смо за 24 сата три удеса, 17-оро људи је било у болници, обилазили смо их и свако ко долази пита кад ће се отворити и ево већ долази дан када ће се отворити пут", наводи Февзи Шиљак, власник хотела "Босфорус". 

Држава најављује изградњу нових путева – Моравски коридор, путеве Рума – Шабац – Лозница, Ниш – Плочник, Сремска – Рача Кузмин.

"То је за Србију јако важно ако хоћемо да људи заиста остану овде да живе, они морају да имају основну ствар а то је инфраструктура. Уколико будемо све оно што смо договорили и покренули на начин на који смо већ покренули, јер ми на новим пројектима радимо већ две године, не верујем да ће нам се икада више десити да десетинама година градимо неке ауто-путеве, то ја обећавам", навела је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 

У наредних неколико година у изградњу нових ауто-путева држава ће уложити више од 10 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво