Бизнис инкубатори – право место за нови посао

У нашој земљи је све више "пословних инкубатора". То су центри у којима се помаже почетницима да се изборе са конкуренцијом у послу и развију своја мала и средња предузећа. Кроз пројекат "ЕУБИД" које реализује Министрство привреде, Европска унија је за развој пословних инкубатора у Србији издвојила нових милиона и по евра.

Ана Личанин из Ниша, са два пријатеља, основала је фирму за обраду звука и већ имају два велика посла: развијају сигурносни микрофон за "паметне зграде" који ће између осталог, на звук ветра и кише омогућити затварање прозора.

Други раде за потребе индустрије. Подршку, са још неколико привредника почетника, добијају у пословном инкубатору, који ради у нишком Електронском факултету.

Ана Личанин из "Инсоно" каже да је велика предност организовање разних догђаја где су присутни и предавачи и инвеститори тако да је могућност за стварање контаката и ширење пословања веома велика.

"Оно што пуно значи и осталим компанијама које су овде је могућност да користе правну и фунасијску подршку коју овде пружају. Такође бих истакла и велику предност што се одавде можемо преселлити у Нучно-технолошки парк" који ће бити изграђен у наредном периоду", каже Личанин.

Анализа Европске уније показује да су сва новооснована предузећа најрањивија у првој години рада, када многи и то млади, одустану од започетог посла. А инкубатори су право место за оне који имају идеју за самозапошљавње.

"Основни циљ инкубатора јесте да се створи инструмент за подршку предузетништву, оснује и одржи што већи број нових предузећа и на тај начин се смањи незапосленост а подстакне развој пословних веза са окружењем што доприноси укупном привредном развоју земље", саопштавају из пројекта "ЕУБИД".

У Србији има 36 пословних инкубатора и њихове услуге користи више од 550 младих предузетника. Највише их је у Београду, Нишу и Новом Саду где доминирају мала и средња предузећа информационих и дигиталних технологија.

У мањим местима инкубаторе користе почетници у пословима прераде дрвета, производње намешаја, алата и разних занатских делатности.

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, говорећи о пословном инкубатору каже да је у пословним центрима омогућено да административну, техничку, технолошку, инфраструктурну и сваку другу потребу коју привредници имају обезбеде на једном месту јефтиније, повољније него на тржишту.

Каже да је неопходно да их охрабрео да своју пословну идеју развију и подигниу на један виши ниво.

Бизнис инкубатори покренути су 80-тих година прошлог века у Немачкој и Енглеској. У Европској унији данас има више од 900 различитих модела подршке оснивању малих и средњих предузећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво