Ирски ресторани пред затварањем

Сваки трећи ресторан у Ирској биће затворен због економске кризе. Процењује се да ће без посла остати више од 20.000 људи.

У наредних шест месеци сваки трећи ресторан у Ирској биће затворен због економске кризе, а удружење угоститеља процењује да ће без посла остати више од 20.000 људи.

Економска криза је почела да погађа ирске ресторане још пре 18 месеци. Од тада је неколико стотина ресторана затворено, а више од 80 одсто послује са губицима, преноси "Дојче веле".

Власници ресторана истичу да су морали да у потпуности промене начин пословања како би опстали у овим тешким временима.

"Морали смо да преговарамо са свим добављачима, променили смо цене вина, цене хране. Једноставно смо променили понуду. До пре годину дана наш мени је био прилагођен бизнисменима, који дођу на ручак, попију флашу вина и потроше око 50 до 60 евра. Данас просечни ручак у нашем ресторану кошта око 12 евра, а у понуди имамо чак и сендвиче", изјавила је власница ресторана Хуго у Даблину Ђина Марфи.

Удружење угоститеља процењује да ће, уколико влада ускоро не предузме потребне мере, државни буџет бити олакшан за око 700 милиона евра, који би се иначе слили у државну касу преко пореза и других државних дажбина.

Председник удружења Адријан Куминс је оценио да је у Ирској неупоредиво теже и скупље водити ресторан, него у другим европским државама.

"Ирски угоститељи плаћају најскупље акцизе у Европи за, рецимо, вина, а и добављачи су заиста прескупи. Овде добављач добија у просеку 54 одсто више од добављача у Шпанији, или 24 одсто више од оног у Енглеској", изјавио је Куминс.

Удружење сматра да је прилагођавање менија само делимично решење проблема, а Куминс истиче да је смањење минималне новчане надокнаде кључна ствар у решавању овог проблема.

Објаснио је да би минималац, који у Ирској данас износи 8.65 евра на сат, требало смањити на 7.65 евра.

Угоститељи несумњиво пролазе кроз тежак период људи немају новца и воде рачуна о томе како га троше. Критичари се слажу да је рецесија, у неку руку, позитивно утицала на квалитет услуге у ресторанима. У борби за сваког госта, више нема простора за грешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. јул 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом