Отварање понуда за Моравски коридор у уторак, радови у септембру

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да ће понуде на тендеру за избор стратешког партнера за градњу Моравског коридора, ауто-пута од Прељине до Појата, бити отворене 27. августа, а радови би могли да почну у септембру. Моравски коридор ће повезати Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики".

Будући ауто-пут, чија је дужина 112 километара, а ширина 30 метара, имаће укупно 139 објеката од тога 84 моста, 26 надвожњака и три подвожњака, као и 10 денивелисаних раскрсница - петљи.

"Отварају се понуде 27. августа пристигле на основу јавног позиву. Видећемо, комисија ће прегледати те понуде, а након тога у року од 10 или 15 дана влада би требало да донесе одлуку ко је стратешки партнер за изградњу Моравског коридора у дужини од 110 километара", рекла је Зорана Михајловић за Танјуг.

Моравски коридор ће повезати Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики", истакла је Михајловић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је 5. августа јавни позив за избор стратешког партнера на реализацији изградње инфраструктурног коридора, деонице ауто-пута Појате-Прељина.

Министарство тражи стратешког партнера за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођење и изведеног објекта, као и извођење радова на изградњи те деонице аутопута, а рок за подношење пријава је био 21 дан.

Право учешћа имају домаћа и страна правна лица, а и конзорцијуми правних лица.

Услов је да подносилац пријаве има обрт финансијских средстава у 2016, 2017. и 2018. години од минимум милијарду евра.

Додатни услов је да подносилац обезбеди Писмо о намерама од међународних финансијских институција, банака или других извора финансирања за финансирање пројекта Моравски коридор у износу од најмање 400 милиона евра.

Која поручја повезује Моравски коридор 

Моравски коридор ће саобраћајем повезати подручје на коме живи пола милиона грађана: Чачак, Краљево, Врањчаку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Чићевац.

Иначе, Министарство грађевине је у октобру 2018. потписало са америчко-турским конзорцијумом "Бехтел-Енка" меморандум о разумевању за изградњу Моравског коридора, а вредност радова је процењује на око 800 милиона евра.

Михајловић је говорећи о изградњи ауто-путева рекла да је на источном краку Коридора 10 преостало да се заврши аутопут још само на неколико проблематичних тачака, као што је раније био случај у Грделичкој клисури.

"Имали смо извештај Коридора Србије да ће грађевински радови бити завршени до краја августа, а у септембру да остане опремање појединих делова и косина и да почетком октобра може да се пусти. Чула сам сад из Коридора да они најављују као рок крај октобра. То ћемо да видимо зашто је тако. Али, без обзира да ли је то 20. септембар или 20. октобар, мислим да је то велика ствар за Србију да имамо директну везу ка Бугарској", нагласила је министарка.

То значи, истиче, додатни транзит кроз Србију и могућност да се наша земља боље повеже.

"Пуно смо научили из градње Коридора 10 и градња ниједног новог ауто-пута који почињемо да радимо неће се водити као некада што је рађено са Коридором 10. Јер желимо да избегнемо додатне трошкове, озбиљне проблеме, лоше пројекте и слично".

Михајловић је нагласила да се сваки нови пројекат градње ауто-пута почиње са комплетно уређеном, провереном и исконтролисаном документацијом и припремљеном и уређеном експропријацијом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво