Неколико савета за оне који планирају да отворе веб продавницу

Све популарнији начин за покретање сопственог посла преко интернета, постају електронске продавнице. Тренутно најпопуларније међу њима су оне где у договору са произвођачем продајете онлајн робу коју произвођач пакује и шаље директно купцу, тзв. дропшипинг продавнице.

За разлику од класичне интернет продавнице, у дропшитинг продавници ви немате своју робу нити магацин, већ практично препродајете робу. Неопходно је за такав посао осигурати безбедност података, али не и велика новчана средстава.

Дропшипинг је светску популарност стекао пре три године. Код нас се њиме бави око хиљаду људи и на том пољу смо најразвијенији у региону.

"Он поручује тај производ од добављача и самим тим нема велико почетно улагање, нема ризик од тога да му производи које је поручио унапред остану непродани, односно да му новац буде заробљен", рекао је Милош Васић.

Стручњаци сматрају да је најбољи начин за почетак е-трговине прављење договора са великим робним кућама на интернету.

"Не морате да имате посебан веб сајт и можете преко тих веб сајтова да продајете. Друга варијанта је да користите платформе као што су Лимундо, Купиндо и сличне које омогућавају да за мала средства продајете на интернету, а трећа варијанта да ако стварно никад нисте радили трговину на интернету пробате преко Фејсбука, Инстаграма и сличних мрежа, али са малим неким количинама и износима", наводи Драган Варагић из Ај-ти академије.

Најбитније чување података 

Безбедност података неопходна је за који год облик интернет трговине да се одлучите. Шифре за приступ подацима морају имати најмање осам карактера, а треба их мењати бар на шест месеци.

Неким фирмама хакери су шифровали податке и тражили откуп.

"Ако немате бекап, готови сте. Имамо неколико озбиљних компанија из окружења које су ставиле катанац, затвориле, јер нису могле да врате податке, нису имали толико новца да исплате за повраћај тих података. Људи који су имали редовне бекапе на нивоу месец дана, зависи какво пословање има трговац, нису имали никаквих проблема", рекао је директор СЕЦИТ секјурити консалтинга Игор Франц.

Вашу интернет продавницу можете поставити и на ћирилици. Србија је друга земља на свету која је после Русије добила ћирилички домен пре осам година, ове године отишло се корак даље.

"Од петог марта ове године .срб домен подржава и ћирилице још шест језика који се говоре у Србији, тако да и други народи који користе ћирилицу могу да пишу називе домена онако како би их писали, без икаквих ограничења", наглашава је Предраг Милићевић испред Регистра националног интернет домена Србије.

Најмањи почетни капитал за отварање интернет продавнице износи око 500 долара. Око 80 одсто корисника Интернета је барем једном купило нешто због тога што 71 одсто њих верују да ће тако добити боље услове и нижу цену. Због тога је интернет продавница све популарнији модел старт-апа код нас и у свету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво