Платформа Привредне коморе Србије за више инвестиција у региону

Пословна заједница региона активно ће учествовати на предстојећем Самиту о Западном Балкану, који се у оквиру Берлинског процеса у јулу одржава у Пољској, договорено је на састанку Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке у Трсту, којим председава председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Планирамо да на скупу у Познању, на пословном форуму коме ће присустовати 30 великих регионалних компанија и значајне корпорације из Европске уније лансирамо заједничку платформу за дијалог пословне заједнице Западног Балкана са ЕУ институцијама надлежним за политике и прописе везане за пословање", најавио је Чадеж.

Чадеж објашњава да би се посредством те платформе решавала питања од значајна за привреду, као што су олакшавање трговине, конкурентнији статус наше индустрије и услуга, краће прекограничне процедуре, бољи приступ финансирању.

Према речима генералног секретара Сафета Грџалију, Коморски инвестициони форум ће у партнерству са британским Фајненшел Тајмсом, крајем јуна у Лондону, организовати бизнис форум на коме ће међународној пословној заједници представити Западни Балкан као јединствену инвестициону дестинацију и могућности за пословање и улагање у региону.

Циљ је да се створи што подстицајније пословно окружењe за привређивање домаћих компанија и већи прилив инвестиција из света.

Коморски инвестициони форум за бољу сарадњу

Заједничка комора региона ће са партнерима радити на отклањању баријера, синхорнизацији и хармонизацији прописа и праксе.

Са генералним секретаром ЦЕФТА Емиром Ђикићем и представницима ГИЗ-а договорено је потписивање Меморандума о сарадњи на синхронизацији документације која прати прекогранично кретање робе у региону, међусобно признавању ветеринарских и фитосанитарних сертификата и стварањe јединствене подршке за компаније које желе да постану ауторизовани економски оператер, чиме би се значајно убрзао трговински промет, навео је Чадеж.

Коморски инвестициони форум (КИФ), истиче Чадеж, пружиће пуну подршку у примени договорних решења и организацији састанака компанија са представницима царина свих западнобалканских економија.

Бранко Азески потпредседник Управног одбора КИФ-а и председник Привредне коморе Северне Македоније истакао је да је у склопу развоја нових производа и услуга КИФ-а, договорено је да се крене са успостављањем заједничке регионалне арбитраже за вансудско решавање компанијских спорова, као и са активностима на чвршћем повезивању старт уп заједнице Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво