Пејовић: Ревизија пословања код 69 субјеката

Државна ревизорска институција започела је ревизију правилности пословања и финансијских извештаја код 69 субјеката. Ове године спровешће се и више ревизија сврсисходности пословања него што је то било претходних година, изјавио је председник те институције Душко Пејовић.

Од ове године засебно ће се радити финансијске ревизије, а посебно ревизије правилности пословања.

Први извештаји се могу очекивати већ крајем априла и маја, када је у питању ревизија правилности пословања, а план је да извештај за финансије буде до краја јуна, рекао је Пејовић.

До сада су коначни извештаји били у другој половини, односно крајем године, а рокови усвајања су били до краја прве половине године.

"Сви извештаји треба да буду завршени закључно са новембром", рекао је Пејовић.

Број субјеката ревизије, каже, биће и већи када се одреди који ће тачно бити предмет ревизије сврсисходности.

Пејовић је рекао да је за шест година рада урађено осам ревизија сврсисходности, а да је прошле године спроведена додатна обука ревизора. Сада их је 48 обучено за ту врсту посла.

Како каже Пејовић, формирано је 12 ревизорских тимова који су распоређени по секторима.

Када буде готова предстудија, за месец и по или два, Савет ДРИ ће одредити ко ће бити субјекти ревизије сврсисходности.

Обука ревизора за ту врсту посла биће настављена и ове године.

Теме ревизије сврсисходности односиће се на функционалну класификацију у јавном сектору, области које се односе на одбрану, јавни ред и мир, безбедност, економију, здравство, социјалну заштиту, спорт, културу, религију...

Неке од тема биће ефикасност информационог система код одређеног корисника, превенција поплава, шта је учињено и шта се чини на том плану, обезбеђивање конкуренције у јавним набавкама, управљање водоводном инфраструктуром, доступност и исправност воде за пиће, управљање индустријским отпадом...

Пејовић каже да што се тиче препорука које ДРИ даје ревидираним субјектима, више од 73 одсто њих је уважено и они у највећем делу поступају по датој препоруци.

За неке препоруке је, наводи, потребно више времена и то су обично питања која се односе на имовину, промене прописа, које захтевају дужи временски период.

Понето 229 кривичних пријава 

До сада је укупно понето 229 кривичних пријава, 1.938 захтева за покретање прекршајних поступака, поднето је и 578 пријава за привредни преступ, и 70 захтева за покретање прекршајног поступка из области јавних набавки. 

Поднете су и 134 информације надлежним органима у вези са питањима која се наводе у извештајима.

Осим ревизије завршног рачуна буџета за 2018, она ће бити спроведена и у Министарству просвете, МУП, Министарству одбране, министарствима културе, омладине и спорта...

Ревизија ће обухватити и рад и пословање Управе за јавни дуг, Управе за извршење кривичних санкција, Пореске управе, Управе за трезор, Управе за јавне набавке, РТС-а.

Ревизори ће бити и општинама и градовима, као и јавним предузећима на локалу.

Генерални државни ревизор је најавио да ће ДРИ почетком марта на свом сајту отворити податке из извештаја о ревизијама у машински читљивом формату.

ДРИ ће се поводом обележавања Дана отворених података, 2. марта, придружити осталим државним органима и отворити своје податке и тако дати свој допринос дигитализацији јавне управе, каже Пејовић.

Јавно ће бити видљиви сви извештаји које ДРИ иначе објављује на свом сајту.

Пејовић каже и да је у току обезбеђивање простора за рад ДРИ.

"У разговору са председницом Владе она је дала подршку за то, па су акивности у току и надамо се да ћемо врло брзо имати простор за трајно коришћење у Београду и Нишу, у коме ће сви ревизори бити на једном месту, а не на више локација", каже Пејовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво