Србија на путу да постане трећи произвођач бакра у Европи

У децембру "Циђин" је званично преузео РТБ "Бор", али и канадску компанију "Невсун рисорсиз", која истражује налазиште у борском крају. Кинески гигант већ је обелоданио да има велике планове у Србији и то пре свега да улаже у нове руднике. Са тим инвестицијама наша земља постаће трећи произвођач бакра у Европи.

"Циђин" је куповином "Невсуна" добио рудник бакра и цинка у Еритреји, а у нашој земљи налазиште бакра и злата "Чукару пеки" код Бора које већ три године истражује њихова ћерка-компанија "Ракита".

"Веома смо задовољни што смо купили 'Невсун'. У оквиру пројекта 'Чукару Пеки' у Србији намеравамо брзо да развијемо 'Горњу зону' и уведемо је у производњу што је могуће пре", рекао је председник компаније "Циђин" Чен Ђингхе.

Инвестиције у тај нови рудник премашују милијарду америчких долара, а план је да проради већ 2020. Томе треба додати и милијарду и 260 милиона долара улагања у РТБ. У Влади очекују да ти послови повећају производњу бакра за више од 200.000 тона годишње.

"То ће нас ставити на треће место у Европи по производњи бакра. И сама производња бакра и злата у Србији ће имати утицај на наш БДП од пет процената. Данашње читаво рударство утиче са око један проценат тако да ће то бити заиста један драстичан скок који ће утицати на укупну нашу економију", каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

Рачуна се на већу производњу злата, које је све траженије. А поред трговинских тензија између Америке и Кине, бакар је задржао добру цену на светском тржишту.

"Сада се креће око 6.200 долара што се тиче 2019. године све ће наравно да зависи од понуде и тражње. Уколико буду добре стопе раста већина аналитичара сматра да би се она кретала у распону између шест и шет и по хиљада долара по метричкој тони", навео је Бојан Станић, директор сектора за аналитику – ПКС.

Стручњаци оцењују да се улагања кинеског гиганта "Циђина" поклапају са започетим дугорочним пројектима кинеске државе у југоисточној Европи, а посебно у оквиру Иницијативе "Појас и пут".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво