Приштина, нови намет и позив на бојкот производа из Србије и БиХ

Косовска влада увела је додатни намет од десет одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, јављају приштински медији. Нова такса се не односи на светске робне марке које се производе у Србији и БиХ. Други човек владе позвао становнике Косова да не купују српске производе.

Одлуку о повећању намета на производе из Србије и БиХ објаснио је заменик косовског премијера Енвер Хоџај, који је рекао да ова мера представља одговор на "деструктивно понашање Београда".

"Србија издваја велике суме новца да наштети Косову и велики део тог новца долази из размене са Косовом", рекао је Хоџај, који је, истовремено, позвао становнике Косова да не купују српске производе.

И косовски министар спољних послова Беџет Пацоли каже да је "успостављањем увозних мера" почела примена "пропорционалног приступа" у односу према Србији чиме ће она, како истиче, "схватити да ће за свако негативно понашање према Косову и претње прво она да плаћа".

На захтев премијера Рамуша Харадинаја, из нових мера изузети су производи мултинационалних компанија који се производе у Србији и БиХ.

Како су навели званичници приштинских власти, нови намет уведен је на млеко и млечне производе, воду, кексе, грађевински материјал и сокове.

Након ове одлуке, председник општине Бујановац Шаип Камбери затражио је од косовске владе да нове мере не примењује на албанске произвођаче из Прешева и Бујановца. Поручује да је косовско тржиште једино на којем они могу да продају своју робу.

Сутра протестно писмо 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да, ако је та вест тачна, апсолутно мора да реагује Европска комисија.

"Ако је ова вест тачна, то практично значи да ЦЕФТА споразум више не функционише, јер поред свих ванцаринских баријера које је до сада Косово уводило према другим економијама и земљама Западног Балкана, овај драстичан корак значи да су се привремене косовске институције одлучиле за класични протекционизам и за не само ванцаринске, већ и класичне баријере које спречавају слободан проток роба", рекао је Љајић Танјугу.

Привредна комора Србије упутиће сутра протестно писмо Европској комисији и Секретаријату ЦЕФТА.

Саветник председника ПКС Ненад Ђурђевић оцењује да је потез Приштине да подигне за 10 одсто порез на робу из Србије политичка одлука која ће негативно утицати на наше привреднике.

Ове мере коментарисао је и доскорашњи министар трговине и индустрије у косовској влади Бајрам Хасани, који је рекао да ће та одлука бити краткотрајна, тј. да ће, како каже, важити "до следећег уторка".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво