Какви услови чекају инвеститоре у Пироту?

Једна од најбољих приватизација у Србији била је продаја пиротског "Тигра" француском "Мишлену". "Мишлен" је у производњу пнеуматика уложио 250 милиона, "Тигар Тајерс" постао трећи извозник у Србији, а Пирот добио неколико предузећа која раде управо за "Тигар".

Откако је пропала фабрика металних делова "Будућност" из Беле Паланке, Благоје Манић је неколико година био без сталног запослења. Нову шансу добио је у компанији "ЖЛБ-Сулиje".

"Ево, четири године сам већ овде и задовољан сам. Услови за рад су солидни. Најбоље се осећам кад радим у својој струци", каже Благоје.

Француска компанија ЖЛБ прошле године отворила је нови погон у Пироту, јер планира проширење производње. Шансу добијају млади радници.

"Кренуо сам као програмер и оператер на машини. Пре неких месец дана сам почео да радим програмирање", каже Милош Панић.

"Почињемо да радимо делове за извоз, за купце у иностранству и због тога је дошло до проширења капацитета. То је само почетак наших планова овде", истиче Душан Поповић, директор производње у "ЖЛБ-Сулиjeу".

Према подацима Привредне коморе, компаније из Француске у Србији запошљавају више од 11.000 радника.

"Наша је жеља да француске компаније инвестирају у Србији и да задрже одличне односе које имају са републичким и локалним властима. Заједно радимо на томе да се те инвестиције даље повећавају и развијају", каже Фредерик Мондолини, амбасадор Француске у Србији.

У градској управи истичу да и домаћи и страни инвеститори могу да очекују њихову подршку.

"Код нас постоји одлука да је за изградњу производних погона инвеститор ослобођен свих дажбина, што се тиче локалне администрације, али и што се тиче јавних предузећа. И не само током изградње, већ и током експлоатације у првих пет година плаћају половину комуналних услуга у односу на уобичајену цену", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Захваљујући новим инвестицијама, у Пироту је број незапослених смањен за 15 одсто, а зарада је већа од републичког просека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво