"Србија направила велики напредак у пољопривреди"

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и генерални директор за пољопривреду и рурални развој Марио Милуцев посетили су Nовосадски сајам и поручили да је Србија направила велики напредак у пољопривреди и да ћe ЕУ остати отворена за сарадњу са нашом земљом која, како кажу, има велики потенцијал.

Фабрици и Милуцев су подсетили да Србија добија 175 милиона евра бесповратне помоћи од Евопске уније за ИПАРД програм који је покренут.

"Пре свега желим да честитам и министру због чињенице да ипак креће у Србији ИПАРД програм и као што је и господин амбасадор рекао у питању је помоћ у износу од 175 милиона евра која долази из европског буџета. И ако се узме у обзир помоћ из буџета Србије, то је преко 230 милиона евра, и ако узмете у обзир и приватни део где је учешће корисника подносиоца захтева, то ће бити знацајан износ", рекао је Марио Милуцев.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић нагласио је да је Србија коначно део заједничке пољопривредне политике Европске уније.

Додао је да очекује да ћемо до половине јуна имати потписане прве уговоре са српским пољопривредницима када је у питању ИПАРД пројекат, вредан, како каже, 225 милиона евра.

"Данас је за нас један јако важан дан. Пре свега због извештаја који је европска комисија пружила Србији, и по први пут се нашла на месту на коме је приказан напредак. Ми можемо сада да кажемо да смо прва два конкурса за ИПАРД који се односе на тракторе и организацију завршили, почели смо контроле на лицу места, надам се да ћемо следеће недеље потписати финансијски споразум са европском комисијом и да ћемо у првих 10 до 15 дана јуна имати потписане прве са српским пољопривредницима", рекао је Недимовић.

Навео је да министарство им 500 апликација. Нама је, казао је, на располагању 225 милиона евра ове године.

"Ја се захваљујем Eвропској комисији која нам је помогла у овоме и сада можемо слободно да кажемо да је Србија део заједничке пољопривредне политике Европске уније", рекао је Недимовић.

"Помоћ да се ојачају капацитети Србије"

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици похвалио је рад министра пољопривреде Бранислава Недимовића када је у питању овај пројекат и рекао да ће Европска унија финансијски подржати тај пројекат бесповратном помоћи од 175 милона евра.

"И тај фонд заједно са приватним и јавним фондовима ће поспешити инвестиције и очекује се да ће износити 400 милиона евра", рекао је Фабрици.

Европски дипломата ке релап да је Србија већ направила одређене напретке када је реч о пољопривреди.

"Протеклих година извоз производа у Европску унију се удвостручио тако да смо ми уверени да ће овај пројекат помоћи да се још више ојачају капацитети србије и да ће овим проргамом пољопривредници добити нове вештине и повећане капацитете", рекао је Фабрици.

Осврнуо се на данашњи догађај у Софији где су представници Европске уније, Србије и партнера Европске уније са Западног Балкана истакавши да поред политичке визије и будућности о којој се данас расправља у Софији, мора говорити и о конкретним мерама за унапређење пољопривреде у Србији.

"Напоменуо бих и то да данас лидери европске уније, Србије и други представници наших партнера са Западног Балкана су у Софији на историјском догађају. Поред те политичке визије и будућности којој ће се расправљати и у Софији, такође је важно говорити и о конкретним мерама каква је мера ИПАРД програма која ће побољшати и додатно унапредити пољопривредни сектор у Србији", напоменуо је Фабрици.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је и да ће се Србија убудуће појављивати на свим сајмовима пољопривреде у иностранству.

Рекао је да су средства за то одвојена и да већ од 2019. године можемо да очекујемо да Србија почне да учествује на иностраним сајмовима пољопривреде и то, како је рекао, самостално као Србија и пољопривреда Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво