Вучић на економском форуму: Хрватски привредници су добродошли у Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Хрватској привредној комори да је трговинска размена са Хрватском већа него икада пре и да је за последњих пет година порасла за 62 одсто. Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић напомиње да на сваки могући начин треба олакшати сарадњу између привредника Србије и Хрватске.

Александар Вучић је током обраћања истакао да економска сарадња Србије и Хрватске расте, а да је трговинска размена све већа.

"Она је већа него икада пре и за последњих пет година порасла је за 62 одсто. Мислим да имамо огроман простор за напредак наше привредне сарадње у будућности. Сматрам да ће јачање наших политичких односа допринети уклањању економских баријера", нагласио је председник Србије.

Указао је да је важно да хрватски инвеститори који послују у Србији могу да се обрате представницима власти у Србији и обрнуто.

"За нас је од изузетног значаја да кроз инфраструктурне пројекте поправимо наше везе. Потребно је укидање било каквих баријера за трговинску размену, неопходно је да се процедуре скрате", напоменуо је Вучић и захвалио је председници Хрватске на позиву да српски привредници инвестирају у Хрватској.

Председник је истакао да су хрватски привредници добродошли у Србију.

"Градићемо три нова клиничка центра, комплетна стамбена изградања за војнике и официре, безбедносне службе. Реч је о милионима квадрата стамбеног простора. Јавите се јер ми немамо капацитета у грађевинским компанијама да све то преузмемо на себе. Сасвим сте добродошли", навео је председник.

Верујем да ћемо тиме показати и нашу отвореност, да је то добро за Србију, мислим и за хрватски бизнис, али и за свеукупне односе и да ће да буде веома, веома лековито, додао је Вучић.

"Када су ми доставили списак српских привредника, мислио сам да бар пола тих људи неће доћи у Загреб, али видим да је Србија послала најјачу делегацију привредника", навео је Вучић. 

Колинда Грабар Китаровић рекла је у обраћању у Хрватској привредној комори да на сваки могући начин треба олакшати сарадњу између привредника Србије и Хрватске.

"Уверена сам како ће и српски и хрватски народ имати велике користи од наших добрих економских односа", истакла је Грабар Китаровићева у обраћању.

Према њеним речима, хрватско-српска трговинска сарадња остварује стални напредак и успон.

"Робна размена прешла је милијарду долара вредности. Хрватска за српске туристе постаје све важније туристичко одредиште. Постоји потенцијал за знатно широм сарадњом", истакла је председница Хрватске.

Привреде две земље комплементарне су у многим подручјима, рекла је Грабар Китаровићева.

"Близина и познавање тржишта, препознатљивост производа, навике купаца – разлози су што наше фирме желе да извозе у Србију. Морамо подржати сваку иницијативу за заједнички наступ на трећим тржиштима", напоменула је хрватска председница. 

Потпуно нову динамику нашим односима може дати сарадња у сегменту индустријске производње – аутомобилска индустрија једно је од подручја са потенцијалом сарадње у којем се намеће потреба за бољом повезаношћу произвођача ауто-делова у двема државама, рекла је Грабар Китаровићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво