Српске компаније добродошле у Либију

Српске компаније позване да учествују у пројектима изградње инфраструктуре у Либији, за које ће влада те земље у наредној години издвојити око 25 милијарди долара.

Копредседник мешовитог Српско - либијског комитета Мухамед Хиџази позвао је српске компаније да учествују у пројектима изградње инфраструктуре у Либији за које ће влада те земље у наредној години издвојити око 25 милијарди долара.

После тродневног заседања тог Комитета у Београду потписани су Протокол о сарадњи две земље, Меморандум о сарадњи у области здравства, Меморандум о сарадњи у области туризма и Споразум о избегавању двоструког опорезивања.

Та документа потписали су министар здравства и заштите животне средине Либије Мухамед Хиџази, министар инфраструктуре Милутин Мркоњић и министар здравља Томица Милосављевић.

Министар Хиџази је у изјави новинарима истакао да су српске компаније добродошле на тамошњем тржишту, указујући да ће их на предстојећим тендерима дочекати велика конкуренција компанија из Европе и Азије.

Прецизирао је да Либија намерава да финасира развојне пројекте у области саобраћајне инфраструктуре, станоградњи, изградњи аеродрома, водоводног система, фармацеутске индистрије.

Задовољство због наставка сарадње

Хиџази је задовољан што је на иницијативу председника Либије Муамера ел Гадафија и председника Србије Бориса Тадића после 11 година настављена сарадња која је била прекинута због унутрашњих проблема обе земље, а коју су својевремено започели Гадафи и председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито.

Министар Мркоњић је рекао да је у протекла три дана Либијска делегација разговарала са највишим државним званичницима Србије, обишла Војномедицинску академију и концерн "Хемофарм" у Вршцу са којим је договорена конкретна сарадња и подвукао да предузећа "Иван Милутиновић" и Саобраћајни институт ЦИП могу одмах започети рад на конкретним пројектима у тој северноафричкој земљи.

Одговарајући на питања о проблему дуга Србије према Либији, Мркоњић је рекао да дуг тренутно износи око 50 милона долара, а да ће највероватније бити измирен извозом робе и то најпре лекова.

Мркоњић је најавио да ће будући састанци мешовитог Комитета бити одржавани два пута годишње, а наредни у мају 2010. године у Триполију.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије