Кркобабић: Са 10 великих задруга решили бисмо проблем малинара

Министар за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је у Крушевцу да Влада Србија размишља о повећању подстицајних средстава за задруге до износа од два до пет милиона евра.

Кркобабић је истакао да би се тим парама у потпуности решио проблем домаћих малинара.

"То су средства која би омогућила да у једној години формирамо десет великих задруга са финалном прерадом. Након тога не би се више бавили питањем српске малине", изјавио је Кркобабић у Крушевцу на састанку са представницима општина и задруга са подручја Расинског округа. 

Кркобабић је истакао да је у Србији у последњих пет месеци, односно од покретања акције "Пет стотина задруга за 500 српских села", формирано 70 нових задруга.

"Нису све те задруге добиле подстицајна средства, добило их је само четири. Људи су се организовали јер смо разбили неповерење које је владало међу њима", рекао је Кркобабић.

Он је подсетио да се у октобру завршава први део конкурса за доделу подстицајних средстава задругама, али да наредне године креће трогодишњи програм са 25 милиона евра намењених задругама.

Кркобабић је подсетио да постојеће задруге могу да добију до 100.000 евра бесповратних подстицајних средстава, а нове задруге до 50.000 евра.

"Новац иде за набавку опреме и технике, основног стада, засада. Нећемо да правимо нове зграде. Њих имамо већ довољно и хоћемо да их ставимо у функцију", рекао је Кркобабић.

Он је рекао да на подручју Расинског округа постоји око 6.000 породичних газдинстава са поседима који су, попут републичког просека, величине око четири и по хектара.

"Хоћемо да их повежемо и да од њих направимо робне произвођаче. У нове задруге они не уносе своје поседе и имања, већ свој производ", казао је Кркобабић.

Према његовим речима, на подручју Расинског округа регистровано је 56 задруга, а њих 27 је активно.

Кркобабић ће са представницима града Крушевца у току дана обићи земљорадничку задругу "Еуро-дуо калем" у селу Лазаревац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво