ЕПС и "Мицубиши" потписали споразум за одсумпоравање у ТЕНТ-у

Електропривреда Србије и компанија "Мицубиши Хитачи пауер систем" потписали су у Влади Србије, споразум за изградњу постројења за одсумпоравање, односно вишеструко смањење присуства сумпор-диоксида у Термоелектрани "Никола Тесла А", чија је вредност 167 милиона евра.

Реч је о уговорном споразуму за реализацију пројекта "Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ-у А", а министар енергетике Александар Антић је рекао да ће захваљујући том пројекту емисије сумпор-диоксида бити смањене девет пута.

Антић је нагласио да ће емисије бити смањене са око 74.000 тона на 7.800 тона годишње, што је ускладу са свим обавезама и директивама које је Србија преузела.

Споразум су потписали в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић и извршни потпредседник компаније "Мицубиши Хитачи пауер систем" Јасуо Фуџитани и представници конзорцијума, у присуству министра Антића, амбасадора Јапана Ђуићи Такахаре и државног секретара спољних послова Јапана Казујујкија Наканеа.

"Ово је значајна дан за будућност ЕПС-а и укупну сигурност и стабилност нашег енергетског система, који је у великој мери ослоњен на рад термоелектрана и коришћење угља као енергента, што намеће потребу да Србија стално модернизује своје система и да их прилагођава највишим стандардима из области заштите животне средине односно да и испувањава обавезе за Енегетском заједницом Југоисточне Европе, али и обавезе из Националног плана за смањење емисија", рекао је министар.

Антић је подсетио да ће Србија у нарендом периоду довести у ред своје капиталне те термоблокове са којима планира да настави да ради у периоду након 2023.

Министар каже да смо већ доста и урадили, да су три сегмента кључна - питање прашкастог загађења које се регулише електрофилтерима које смо поставили на све наше кључне блокове који ће наставити да раде, затим питање одсумпоравања и питање денитрификације.

"Србија је до сада уложила око 200 милиона евра у пројекте којим решава питање емисија и значајано поправља еколошку ситуацију, али главни је посао пред нама, пошто у периоду од 2017. до 2025. године треба да инвестирамо око 900 милиона евра да би решили преостале проблеме од којих су кључни одсумпоравање и денитрификација", рекао је Антић.

Подсећа да је ТЕНТ у Обреновцу најзначајнији сегмент нашег електро енергетског система јер производи скоро половину струје и наводи да је зато важно да у јасним роковима испунове своје обавезе према ТЕНТ-у.

Антић истиче да је реч о изузетно повољној кредитној линији која је омогућена уз подршку Владе Јапане односно најаповољнијем кредиту који је Србија имала пошто је каматна стопа 0,6 одсто, грејс период пет година и период отплате 10 година.

Он је захвалио Влади Јапана на подршци иситучући да ће више од 50 одсто радова на том пројкету извести домаће компаније.

"Пројекат гарантује будућност српске енергетике" 

Грчић је нагласио да коначно почиње реализција тог пројекта на који се чакло нешто више од пет година.

"Овај пројекат гарантује будућност српске енергетике", нагласио је Грчић истичући да ћемо у наредних 20 година имати могућност да по модерним европским стандардима и свим еколошким параметрима производимо електричну енергију.

Подсетио је да је то други такав пројекат, пошто је први већ завршен у Костолцу Б.

Грчић је истакао да данас потписани споразум за пројекат за ТЕНТ-А гарантује трајност и опстанак и теремоелектране и целог енергетског система Србије.

Он је захвалио јапанским партнерима што ће учествовати у послу домаће фирме у тако високом проценту.

Грчић је рекао да је озбиљан тимски рад дао резултат и да почиње реализација тог пројекта.

Уговорна вредност опреме и радова износи око 167 милиона евра.

За унапређење заштите животне средине од 2017. до 2025. године ЕПС планира улагања од око 900 милиона евра и то кроз реализацију пројеката за смањење емисије загађујућих материја у ваздуху из термоелектрана, што укључује и изградњу система одсумпоравања за ТЕНТ Б.

У конзорцијуму који ће реализовати пројекат су и јапанска корпорација ITOC HU, "Мицубиши Хитачи пауер систем Европа" са седиштем у Немачкој и домаћа фирма "МПП Јединство" из Севојна.

Пројекат се реализује у оквиру споразума између Владе Србије и Владе Јапана, на основу којег је између ЕПС-а и Јапанске агенције за међународну сарадњу ЈИЦА потписан Споразум о зајму за финансирање пројекта.

Систем за одсумпоравање димних гасова у Обреновцу градиће се за четири блока ТЕНТ А снаге по 350 мегавата, који као гориво користе лигнит из површинских копова РБ Колубара.

На блоковима А3, А4, А5 и А6 примениће се технологија одсумпоравања димних гасова влажним поступком, уз коришћење кречњака као реагенса.

Као нус-производ добијаће се гипс који се може користити у грађевинарству, а помешан са пепелом и за изградњу путева.

Пројекат се финансира из јапанског "Јен" зајма 

Рок за завршетак изградње постројења је 42 месеца од датума ступања Уговора на снагу.

Државни секретар Накане је рекао да је то први пројекат који је финансиран из јапанског "Јен" зајма, као и да Јапан има велико искуство у области животне средине због проблема које је имао у претходном периоду.

"Надамо се да ће народ Србије успети да искористи знање искуства и нову технологију", навео је Накане и додао да ће то унапредити услове живота у Србији.

Он је подсетио да је Србији приступање ка ЕУ најважнији циљ и истакао да ће Јапан помоћи Србији на путу европских интеграција, као и да ће овај пројекат чија је вредност скоро 200 милона евра додатно унапредити односе две земље и постати симбол пријатељства.

"Надам се да ће овај пројекат бити симбол пријатељства између Јапана и Србије баш као и ''жути аутобуси''. Такође, надам се да ће односи зимеђу наших земаља бити додатно ојачани", рекао је Накане.

Извршни потпредседник компаније Јасуо Фуџитани је захвалио Влади Србије на поверењу и истакао да се радују што могу да допринесу привредном развоју Србије, као и да ће на време изградити постројење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво