Коридор 10 шанса за Димитровград

Приводи се крају експропријација земљишта у околини Димитровграда за изградњу источног крака Коридора 10, ка бугарској граници. Житељи те сиромашне општинe надају сe да ће им путни правац ка Блиском истоку донети боље дане.

У околини Димитровграда приводи се крају експропријација земљишта за изградњу источног крака Коридора 10, ка бугарској граници.

У тој сиромашној општини, чији су житељи углавном припадници бугарске националне заједнице, живи се веома тешко. Многи се надају да ће им путни правац ка Блиском истоку донети боље дане.

Празних џепова житељи Димитровграда радо се присећају времена када су могли да шверцују цигарете и намирнице из суседне Бугарске без виза.

Мештани кажу да данас пара имају једино пензионери и запослени у пограничним службама.

Ретки су они попут конфекције "Слобода" који у Димитровграду могу да се похвале добром приватизацијом.

Радница конфекције "Интертекс" рекла је да је у Димитровграду веома тешко наћи посао, да фирме не раде и да је зато задовољна ситуацијом да она ради и да може да заради.

Некима је кућни буџет поправила продаја земље за изградњу аутопута. У просеку од 400 евра по ару држава је исплатила 1.500 власника парцела.

Начелник Опште управе Велин Николов је рекао да је задовољан како тече екпропријација за изградњу аутопута. По његовим речима прва фаза која је вођена до измене и допуне Закона о експропријацији завршена је релативно брзо.

Изградња робно-транспортног центра

Судбина породице Соколов још увек је неизвесна. Од будуће трасе аутопута зависи будућност њиховог стамбено пословног објекта.

На простору измећу граничног прелаза "Градина" ка Бугарској и Димитровграда ускоро ће бити отворено велико гредилиште. Многи се надају да ће тако наћи нови посао.

Коридор 10 требало би да помогне Димитровграду да изађе из круга неразвијених. У томе би требало да помогне и изградња робно- транспортног центра у пограничној зони, јер је железнички чвор са 26 колосека делом већ модернизован.

Председник Општине Димитровград Веселин Величков је рекао да закони Европске уније налажу да се један посто терета са камиона обавезно пребаци на железницу и да ту Димитровград види своју шансу.

План је да се у овом граду постави рампа за претовар таквих терета у зони граничног прелаза.

Либерализација визног режима и планираним отварањем још једног граничног прелаза Димитровград ће добити шансу да тржишту Европске уније понуди сеоски туризам и пољопривредне производе са ознаком здраве хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије