Довољно колубарског угља за домаћинства, цене старе

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је за РТС да ће енергетска стабилност бити апсолутно одржана што се тиче "Колубаре". Угља за домаћинства има, угља за домаћинства ће бити - и сушеног и сировог, тако да нема разлога за бригу, истакао је Грчић.

У првом тромесечју, ЕПС је имао смањење производње угља, што је повукло и пад производње струје. Разлог су кажу лоше временске прилике, а због стабилности енергетског система то мора да се надокнади.

Колубарски коп "Тамнава западно поље", пре три године био је потопљен.  "Захваљујући Влади, запосленима успели смо да санирамо копове и данас после три године то можемо да видимо - Тамнавски копови изгледају као што треба да буде", рекао је Милорад Грчић за РТС.

Према његовим речима, Тамнавски копови су важни копови јер дају половину укупно проиведеног угља у Колубарским коповима.

У првом кварталу 2017. године производња угља је била за око 6,5 процената мања од предвиђене, јер је било непредвиђених проблема, објаснио је Грчић.

"Чувени Вреоци су добили неку пукотину, кренуло је клизиште. Ми смо то морали да уклонимо два огромна система, скупу опрему која кошта по 200 милиона евра, да би је сачували. Сада смо успели да санирамо клизиште, вратли опрему, производња у Колубари се стабилизовала. Депоније на термоелектранама пунимо, прешли смо 600.000 тако да ћемо за зиму бити апсолутно спремни", рекоа је Грчић.

Грчић каже да је јуче произведена десет милионита тона у Колубари. "Десет милиона тона смо већ проузвели, а до краја месеца излазимо на план", рекао је директор.

Што се тиче 2017. године предвиђен биланс од 28,1 милиона тона ће бити испуњен, уверен је Грчић. Што се тиче "Колубаре" енергетска стабилност ће бити апсолутно одржана.

Говорећи о томе хоће ли колубарског угаља, народног угља бити за домаћинства, Грчић каже да је зима била једна од најхладнијих у претходном периоду.

"Угља за домаћинства има, угља за домаћинства ће бити и сушеног и сировог. Правилник који примењујемо више од годину дана дао је резултате. Много се правилније распоређује угаљ и много је већа могућност да сви грађани купе угаљ и корисници колубарског лигнита нема потребе да брину за следећу сезону", рекао је Грчић.

В.д. генералног директора ЕПС-а изјавио је да нису планирана поскупљења струје и угља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво