Влада и ММФ о одрживом економском развоју

Влада Србије са ММФ-ом разговора о одрживој економској и фискалној политици на средњи рок и разрешење тог питања је на добром путу, рекао премијер Цветковић.

Представници Владе Србије и Међународног монетарног фонда разговарају на нивоу техничких комисија, на којима би требало да буду дефинисане појединачне ставке буџета и о средњорочним и дугорочним плановима за реформу јавног сектора.

Влада Србије тренутно са Мисијом ММФ-а разговора о одрживој економској и фискалној политици на средњи рок, рекао је је премијер Мирко Цветковић и додао да је разрешење тог питања "на добром путу".

"Разговара се о томе како поставити одговорну финансијску политику која би на средњи рок дала одрживи економски развој и повратак на високе стопе привреног раста", рекао је премијер на отварању 9. Економског самита у Београду.

Цветковић је подсетио да је током преговора било речи и о прављењу одрживог буџета за 2009. годину што је већ успешно окончано, као и конципирање буџета за 2010. годину где је већ усаглашена висина прихода и расхода и да се сада ради "на фином подешавању".

Премијер је оценио да ће финансијски резултати у 2009. години бити бољи него што се очекивало пре два месеца, када су последњи пут боравили у Београду представници ММФ-а.

Цветковић је рекао да се Влада озбиљно бави економијом у смислу побољшања привредног амбијента и позвао све који се још двоуме да инвестирају у Србију. Навео је да привреда Србије последњих месеци показује добре сигнале и да се опоравља.

Договор о буџету за следећу годину 

У петак је са ММФ постигнут договор о буџету за 2010. годину, уз дефицит од четири одсто бруто домаћег производа.

То је мање за пола процента у односу на овогодишњи дефицит, и при томе неће бити повећања пореза на додату вредност.

Потпредседник владе Млађан Динкић у петак је истакао да верује у успех преговора, као и да ће коначан исход о даљем коришћењу новца од ММФ бити саопштен 4. новембра.

Динкић је при томе упозорио да када је реч о ММФ, "никада не треба рећи да је све готово док се не заврше преговори".

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић оценио је да је "одржив договор" Владе Србије и ММФ да буџетски дефицит у 2010. години не пређе четири одсто БДП, али да сви ризици нису уклоњени.

"Пут који је Србија изабрала - да не повећава порезе, већ да дефицит смањује искључиво снижавањем расхода - дозвољава нам сада нешто већи буџетски минус, али под условом да се припреми терен за трајно смањивање јавне потрошње", рекао је Јелашић.

Министарка финансија Диана Драгутиновић најавила је да ће аранжман са Фондом бити продужен за шест месеци, до октобра 2011. године, јер се испоставило да Србији неће бити потребно да истовремено повуче преостале две транше кредита.

Званични преговори Србије и ММФ о другој и трећој ревизији кредитног стенд-бај аранжмана од 2,9 милијарди долара, почели су 26. октобра и требало би трају до 4. новембра.

Србија је до сада од ММФ повукла само једну траншу стенд-бај аранжмана у износу од око 788 милиона евра, за девизне резерве НБС, али до сада није потрошила ниједан долар од тог кредита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара