Јача конкуренција у корист потрошача

За три године постојања Комисије за заштиту конкуренције ниједна казна није изречена. По новом закону, Комисија добија право да уђе у просторије фирме, прегледа пословну документацију, а ако фирма не сарађује, Комисија може да затражи асистенцију полиције.

Досадашње одлуке Комисије за заштиту конкуренције остајале су, због законских ограничења, мртво слово на папиру. Новим законом о заштити конкуренције, чија примена почиње данас, Комисија добија много шира овлашћења. То ће, како се очекује, ојачати конкуренцију на тржишту, а највише користи имаће потрошачи.

Комисија за заштиту конкуренције утврдила је да смо због недозвољеног споразума плаћали осигурање од ауто-одговорности по највишим ценама. Али, зашто смо летос куповали најскупље уље, до одговора на то питање комисија, због ограничених овлашћења, још није дошла.

"Из тог поступка следио је други поступак, где су нам неки произвођачи уља односно трговине, доставили доказе односно уговоре које имају произвођачи са трговинама где се заправо види да произвођачи уља инсистирају на одржавању минималне продајне цене уља, значи условљавају", изјавила је Дијана Марковић Бајаловић, председница Комисије за заштиту конкуренције.

Међутим, само окончање поступка, мало је значило.

Како је Бајаловић објаснила, до сада је те казне требало да изриче судија за прекршаје. Међутим, за последње три године и нешто више рада Комисије, ни једна једина казна није била изречена. Судије за прекршаје су се позивале на њихове кратке рокове, застарелости у закону о прекршајима.

Изрицање новчаних казни, према новом закону о заштити конкуренције, чија је примена почела данас, прешло је у надлежност Комисије.

Важно је, кажу у Комисији, и то што од данас имају право да, ради прикупљања доказа, уђу у просторије фирме, прегледају пословну документацију, па и да је привремено одузму. Ако фирма не сарађује, Комисија може да затражи асистенцију полиције.

Уведен је и сведок сарадник. Наиме, онај ко први укаже Комисији на постојање забрањеног споразума и достави доказе, може да рачуна на ослобађање или ублажавање казне.

Комисија ће од данас моћи и да прописује понашање учесника на тржишту, а прекршиоци ће плаћати од 500 до 5.000 евра, у динарској противредности, и то за сваки дан непоштовања мера Комисије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара