Колико је франшиза популарна у Србији?

Франшиза је начин пословања у коме једна компанија уступа другој за накнаду свој бренд, систем и начин пословања као и подршку у случају проблема. У Србији постој између 150 и 200 франшизних фирми које се могу купити, а трећина њих је домаћа. Највише их има у области трговине и услуга, а има ли код нас законског оквира, услова и потенцијала за развој таквог пословања?

Франшиза у области образовања, осмомесечна обука "менталне аритметике" за децу, пробила се на тржиште неколико земаља региона. Тестирањем малишана утврђено је да је код 86 одсто полазника повећана концентрација током наставе.

"Сами резултати код деце јесу неке праве ствари али су и показатељи за развијање тог франшизног концепта или бизниса", каже франшизерка Милица Вукотић Јилдирим.

Милица Пајовић из Министарства просвјете Црне Горе каже да знање и вештине које кроз овај програм деца стичу, умногоме доприносе њиховом бољем успеху у редовном образовању.

"С друге стране, помажу и наставном кадру да што успешније реализују предметну наставу", објашњава Пајовићева.

Франшизе се развијају због тога што је лакше успети преузимањем већ уходаног посла, а Немачка Француска, Велика Британија и Шведска имају између 80 И 90 одсто домаћих франшиза.

"Идеално је да ви имате много више домаћих франшиза. То значи да имате неке домаће идеје које ширите кроз франшизинг, а када имате домаће идеје имате и домаћу подршку", каже Игор Богојевић са портала Франшиза.

Закон о франшизном пословању не постоји код нас као ни у већини европских земаља, али постоји Европски франшизни кодекс који регулише односе између даваоца и примаоца франшизе. У предлогу Грађанског законика нашао се и нацрт уговора о франшизингу.

"Више неће моћи било какав папир да се зове уговором о франшизингу. Мораће да се поштују тачне клаузуле и садржај уговора о франшизингу ће бити детерминисан, поред потписника", истиче саветник у Привредној комори Србије Марица Видановић.

Према последњим подацима Европске франшизне федерације у Европи има више од 13.600 франшизних фирми са преко пола милиона продајних места. Уз подршку Привредне коморе ове године први пут ће на сајму Франшизинга у Паризу учествовати десетак српских франшизних компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се