Плаћање грејања по утрошку од 2015. године

У Србији се наплата грејања по утрошку примењује у Суботици и неким зградама у Београду. Таква наплата је пракса у свету, а како РТС сазнаје у Србији се то у потпуности може очекивати тек 2015. године.

Наплата грејања по утрошку, у нашој земљи, примењује се само у Суботици и новијим зградама у престоници.  Таква наплата грејања станова, прикључених на даљинске системе, пракса је у свету. Како РТС сазнаје, у Србији се то у потпуности може очекивати тек 2015. године.

Изгледа као идеална могућност да се грејете кад хоћете, колико хоћете и сами бирате температуру у стану, а при том штедите и енергију, а посебно новац који дајете топланама.

Међутим, то не функционише. У Панчеву је почело, па прекинуто. У Бору, са таквом наплатом, стигли су "папрени" рачуни.

У Топланама кажу да је главна кочница старост зграда, које "гутају" топлоту.

Технички директор "Београдских топлана" Петар Васиљевић је рекао да око 40 до 45 одсто станова који се греју имају слабу топлотну изолацију, лоше прозоре и врата.

Топлане анализирају искуства земаља у окружењу, тражећи најбоље решење како би се прешло на наплату по утрошку. Постоје две могућности мерења, на кућном прагу и у подстаници.

Председник Удружења топлана Милован Лечић је нагласио да је једноставнији начин мерења у подстаници, односно када се количина потрошене топлоте прерачуна према посебном коефицијенту и подели према квадратном метру.

Лечић је додао да је то тешко примењивати с обзиром на то да се зна каква је солидарност станара, па ће се према његовим речима, ако постоји могућност, ићи на мерење по делитељу, али ће сви станари морати да уложе од 100 до 150 евра како би своје инсталације направили за таква мерења.

Уштеда до 30 одсто

Рачунице Топлана показују да би се тако уштедело до 30 одсто топлоте. Траже помоћ локалних власти и државе, како би скупштинама станара понудили повољне кредите за обнову старих зграда. За просечан стан од 60 квадрата треба око 2.500 евра.

Васиљевић је рекао да је већина градова спремна када је реч о мерачима топлоте, али да "облачење зграда" и смањење потрошње енергије, мора да траје од једне до пет година и то ако буде довољно ефикасности, ако се врло брзо донесу програми и обезбеде финансијски аранжмани.

Упућени кажу да ни то није све и да за такву наплату морају бити прецизирани и тарифни системи.

Јелица Путниковић из "Балкан магазина" је рекла да се мора донети и систем за тарифирање топлотне енергије и додала да је енергија најскупља када људи долазе са посла, а према њеним речима "није свеједно да ли ће иста цена бити за ту топлоту и енергију два сата после поноћи".

У Топланама су свесни да наплату грејања по утрошку прате проблеми и да потрошачи то тешко прихватају јер нису добро обавештени. То ће бити и тема седнице Управног одбора Удружења топлана наредне недеље, а почели су и кампању едукације потрошача.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара