Војвођански коридор, од еколошке до економске поредности

Ауто-пут Рума - Нови Сад један је од приоритета Владе, каже ресорна министарка Зорана Михајловић. Овај пројекат тренутно је у фази припреме, а коначно решење финансирања биће тек после расписивања јавног позива за концесију на овом ауто-путу. Мађари су заинтересовани за финансирање и изградњу овог правца због његове исплативости и броја возила која би користила ту деоницу. Тиме су кинеске фирме које већ раде код нас добиле озбиљну конкуренцију.

Ауто-пут кроз Војоводину, такозвани Војвођански коридор, представља деоницу која би у будућности била изграђена од границе са Румунијом преко Зрењанина, Новог Сада, Руме и Шапца све до Лознице, где ће се повезти са БиХ.

Дужина деонице ауто-пута од Новог Сада до Руме са тунелом кроз Фрушку гору, требало би да износи 37 километара и пролазиће кроз три општине - Нови Сад, Ириг и Руму.

Због ових привредних потенцијала, али и због саобраћаја који дневно превазилази 10 до 12 хиљада возила, јавља се и конкуренција међу инвеститорима, иако су Кинези први најавили инвестирање и градњу Војвођанског коридора.

"Од Мађарске која се сада јавила као инвеститор до многих самосталних финасијера и компанија јавили су се многи. Зато морамо да сачекамо јавни позив и видимо који модел и ко најбоље услове нуди", рекла је Зорана Михаловић, минстарка саобраћаја и инфраструктуре.

На овом подручју живи око 400.000 становника и послује близу 30.000 предузећа, а недалеко од трасе ауто-пута налази се и 12 индустријских и једна слободна зона. У Војоводини доста очекују од ове деонице како у еколошком тако и у пословном смислу

"Днамика иде како је договрено, сви планови су готови, фаза пројектовања је готова само још да видимо које је најбоље финансијско решење", каже Игор Мировић, председник Владе Војводине Игор Мировић.

Траса будућег ауто-пута иде од Руме до Фрушке Горе, где се долази до тунела који је дугачак 3,5 километра и има две траке, што је највећи капитални објекат. Затим траса иде преко Дунава где је планиран још један мост којим се спајују две обале и овај ауто-пут доводи директно код Новог Сада на Темеринску петљу.

Највећи значај коридора Нови Сад - Рума са тунелом је тај што ће се коначно решити огроман проблем пролазака теретњака преко Фрушке горе и кроз Ириг, куда пролази најпрометнија саобраћајница у Србији са дневним просеком пролазака од 10.000 до 12.000 возила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво