Милиони евра за информационе технологије

Србија приступа Програму телекомуникационих и информационих технологија, који ће јој обезбедити око 750 милиона евра бесповратних средстава из фондова ЕУ у наредне три године.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић потписла је у Бриселу са европском комесарком за телекомуникације Вивијан Рединг Меморандум о разумевању, којим Србија приступа Програму телекомуникационих и информационих технологија.

"Тај програм ће Србији обезбедити око 750 милиона евра бесповратних средстава у наредне три године", изјавила је Матићева Танјугу.

Српске фирме ће моћи да конкуришу за те програме, који подржавају развој иновативности и конкурентности из области информационих технологија, рекла је министарка, додајући да ће више од 1.500 малих и средњих предузећа из Србије, која послују у сектору информационих технологија, моћи да конкуришу за та бесповратна европска средства.

"Програм је сличан програму ЕФТ 7 из ЕУ, који подржава научно-истраживачки рад и где су наши институти и факултети, пре свега, имали доста успеха у претходне две године откад је Србија постала чланица, па се надамо да ће и у овом програму наша мала и средња предузећа имати исто такав успех", рекла је Матићева.

Министарка је најавила да за програм, који је данас потписан, следи позив малим и средњим предузећима у јануару 2010. године, при чему ће у новембру ове године бити претходно дефинисане тематске области из различитих иновативних технологија, а први резултати ће бити у јуну.

"Наша предузећа требало би да почну да се припремају како би у јануару предала своје пријаве, а у јуну већ могу да почну да реализују пројекте и повлаче средства", истакла је министарка.

Као и сви други европски програми, и за овај програм је неопходно наћи партнере из других земаља, у зависности од подкомпонената, што је четири до шест земаља, значи четири до шест партнера треба да буде у једном блоку, рекла је министарка за телекомуникације и информационо друштво.

"Ово је један од многих корака који нас приближавају ЕУ и омогућавају да користимо многобројне програме бесповратне помоћи које Европска комисија даје", закључила је Матићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво