Рубља све јача према долару

Руска рубља ојачала на валутном тржишту те земље према америчком долару до највишег нивоа у овој години. У односу на курс забележен почетком 2009, долар је сада према рубљи слабији за више од 15 процената.

Оштар пад долара на светским девизним берзама одразио се и на руско валутно тржиште, на коме је рубља ојачала према америчком такмацу до највишег нивоа у овој години.

Долар се у раној трговини на московском међубанкарском девизном тржишту спустио испод нивоа од 29 рубаља, први пут од почетка ове године, преноси агенција Прајм-Тас из Москве.

У односу на курс забележен почетком 2009, долар је сада према рубљи слабији за више од 15 процената.

Тренутни курс "зелене валуте" од 28,9 рубаља, према оцени финансијских експерата, није "последња реч тржишта" јер се, у случају настављеног јачања котација нафте на светским робним берзама, очекује додатно слабљење долара.

Тржишни стручњаци оцењују да је текући скок рубље логична последица поскупљења сирове нафте изнад 80 долара по барелу, што је овогодишњи рекорд.

Опоравак глобалног тржишта акција такође је погодовао узлету рубље, сматрају руски економисти и подсећају да се средином лета минуле године за долар добијало свега око 22,5 рубаља. Било је то у периоду рекордних цена нафте.

Московски дневник "Известија" истиче да међу руским економистима влада подељено мишљење о даљем смеру кретања домаће валуте.

Док једни верују да ће рубља јачати, услед очекиваног раста цена нафте, други упозоравају на могућу акцију САД у циљу обуздавања нафтних цена, што би директно поткопало и тржишне позиције рубље.

"Претерано јака национална валута није у интересу руске привреде, јер умањује њену конкурентност на светском тржишту", оцењује "Известија" и преноси прогнозу коју је раније у вези са будућим кретањем курса рубље дао министар финансија Алексеј Кудрин.

Кудрин је указао, приликом представљања пројекције буџета земље за идућу годину у руској Државној думи, да у 2010. треба очекивати просечан курс рубље од 33,9 за долар, али под условом да барел нафте не буде скупљи од 58 долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво