Први лет "Ер Србије" за Њујорк

После скоро четврт века, из Србије се поново лети за Америку. Са Аеродрома "Никола Тесла" полетео први авион на директној линији за Њујорк – "ербас А-330". Премијер Александар Вучић пожелео је путницима срећан и удобан лет. Поручује да је директан лет за Њујорк сан који се сада остварује, нови живот за нашу авио-компанију, али и Србију, који треба да привуче америчке туристе и нове инвестиције. Пожелео је да се ова линија не гаси у наредних 100 година.

16.40 - Aвион је прелетео Атлантик и тренутно се налази над територијом Канаде. 

16.35 - Генерални директор "Ер Србије" Дане Кондић каже да увођењем директног лета Београд-Њујорк српски авио-превозник постаје права интернационална компанија. 

08.10 - Због чекирања путника, око 40 минута каснило полетање авиона који је за Њујорк кренуо у 8.07, јавља репортер РТС-а.

07.30 - Укрцано свих двеста педесет четворо путника и авион "Никола Тесла" полеће ка писти са које креће за Њујорк, јавља репортер РТС-а.

06.55 - Путницима ћу пожелети добродошлицу на историјски лет "Ер Србије", каже за РТС пилот Давор Мишељић и додаје да је све спремно за полетање.

06.25 - Црвену врпцу пресекли премијер Србије Александар Вучић, амбасадор САД у Београду Кајл Скот, директор "Ер Србије" Дане Кондић, градоначелник Београда Синиша Мали и директор "Етихада" Џејмс Хоган. Вучић путницима пожелео срећан, удобан и угодан лет.

06.00 - Авион постављен на терминал за прихват путника. Обављају се последње припреме пред полетање. У летелици су пилот и копилот, три члана посаде и 11 стјуардеса, јавља репортер РТС-а.

05.30 - За пола сата почиње церемонија пресецања врпце поводом првог директног лета "Ер Србије" Београд–Њујорк.

Премијер Србије Александар Вучић је, након пресецања врпце поводом првог директног лета за САД после 24 године, рекао да лет за Њујорк представља нови живот за "Ер Србију", али и за нашу земљу.

Вучић је истакао да тај лет показује отвореност Србије према свету и опредељеност за достизање пријатељства са онима са којима то нисмо успели у претходном периоду.

"Мислим да је то велика и важна ствар, од изузетног значаја је да имамо добре односе са САД, мислим да ће то подстицати нашу економску снагу, економски раст. Ово ће приближити Београд али и целу нашу лепу Србију, Американцима и Сједињеним Америчким Државама, да можемо да имамо и боље бање и квалитетнији смештај на нашим планинама, да наша равница, као и Београд, може да привуче и америчке туристе, али и оне који су заинтересовани да улажу у нашу земљу", рекао је Вучић.

Наводећи да човек учи док је жив, Вучић је рекао да смо учили на грешкама из претходне три деценије.

"Полако полажемо испит по испит и нашу земљу доводимо до висина које заслужује", рекао је Вучић.

Поручио је да ћемо, ако успемо да очувамо регионалну стабилност, успети да се у Београду поново окупљамо, као некада у бившој Југославији.

"Мислим да ће нам овај лет помоћи, а данас не постоји бољи и повољнији за оне који би из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе хтели да иду у Њујорк, да не помињем оне из Бугарске и Румуније", рекао је премијер.

Амбасадор САД Кајл Скот честитао је Србији на стратешкој одлуци да отвори линију ка „"Капији Њујорку"“, оцењујући да ће ова линија појачати везе између две земље.

Подсетио је да је некада ЈАТ редовно летео за Њујорк, Чикаго и друге градове у САД, и да је тада летео авионима "боинг". Истовремено је указао да авион "ербас А-330", којим се лети за Њујорк, има одличну опрему за угодан лет.

"„Сигуран сам да је ова стратешка одлука добра за Србију и САД", за наше односе и туризам“, нагласио је Скот.

Нашаливши се са амбасадором Скотом, Вучић је рекао да у "овом послу" нема мане. На опаску да се некада летело "боингом", Вучић је поручио да ће Србија купити њихове авионе када дају већи попуст.

"Авион нам је диван, екселенцијо, а када нам 'Боинг' буде дао већи попуст него 'Ербас', тада ћемо купити и 'боинг'. Свиђа нам се онај 747-400, тај би нам био идеалан, само да дају добар попуст", каже кроз шалу премијер.

Вучић је истакао да Београд постаје важан центар и да је уверен да много тога може још да се уради у будућности.

Изразио је жаљење што не може да лети за Њујорк, јер мора брзо да се формира Влада.

"„Ово је један од снова које сам сањао, а говорили смо народу да ћемо то учинити, иако смо знали да се тешко остварује, јер је потребно проћи све контроле, а аеродром је морао много тога да уради", рекао је Вучић и захвалио "Ер Србији" и запосленима на аеродрому.

Уз констатацију да је "шофер сигурно добар", јер директор "Ер Србије" Дане Кондић не би ништа препустио случају, Вучић је пожелео срећан пут свим путницима на том лету и будућим летовима – у годинама и деценијама пред нама.

"Да у наредних 100 година не гасимо линију за Њујорк, већ да отварамо нове линије", пожелео је Вучић и подсетио да "Ер Србија" отвара све више дестинација.

Како каже, очекује да се још младих људи запосли у "Ер Србији", будући да 30 одсто запослених већ сада чине особе млађе од 30 година.

"То је оно што је будућност компаније и Србије. Само напред! Живела Србија", поручио је премијер.

Генерални директор "Ер Србије" Дане Кондић истакао је, парафразирајући реченицу коју је амерички астронаут изрекао приликом слетања на Месец, да је ово „данас мали корак за једног Србина, али велики корак за Србију“.

Вучић, Кондић, Скот, градоначелник Синиша Мали и генерални директор "Етихада" Џејмс Хоган пресекли су претходно врпцу поводом увођења директног лета за САД.

Делегацију Србије на лету за Њујорк предводи потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је поручила да је то нова прилика за још боље односе са САД.

На првом лету за САД су представници медија, градоначелник Београда и председник УО "Ер Србије" Синиша Мали, саветница премијера Србије Сузана Васиљевић, челници "Ер Србије" и "Етихада" Дане Кондић и Џејмс Хоган, привредници и јавне личности из Србије.

Међу путницима на овом лету налазе се и наш прослављени фудбалер Дејан Станковић, глумица Наташа Тапушковић, оперска певачица Јадранка Јовановић, бивши посланик Зоран Бабић, стриц најбољег светског тенисера Новака Ђоковића, Горан Ђоковић...  

Летови до Њујорка пет пута недељно 

Авион је са београдског Аеродрома "Никола Тесла" требало да полети у 7.30, али се због чекирања путника каснило, па је летелица за Њујорк кренула у 8.07.

"Ербас" је прелетео Атлантик око 4.30 по локалном времену, односно 16.30 по српском. 

Летелица би на њујоршки аеродром ЈФК требало да слети око 11.30 по локалном времену, односно око 17.30 по српском, а како је планирано, авиону ће бити приређен дочек уз водене топове. 

Летови до Њујорка ће се обављати пет пута недељно, а додељени су им бројеви YU-500 и YU-501, исти они које је користио ЈАТ кад је пре 24 године директно летео за Њујорк.

Авио-компанија "Ер Србија" једина је компанија у окружењу која организује лет за Сједињене Америчке Државе.

Припреме за први директан лет трајале су годину и по, рекао је раније Синиша Мали и истакао да је продато више од 15.000 карата, што је изнад бизнис плана.

У Београд је 11. маја стигао први широкотрупни авион за редовни интерконтинентални саобраћај између Балкана и Америке.

Авион "ербас А-330"', који је отворио директну авио-линију, добио је име "Никола Тесла", а њиме управља капетан Давор Мишељић, извршни директор за саобраћај "Ер Србије".

Летелица има 254 седишта у економској и бизнис класи и може да прими 15 тона робе по лету.

У потпуности је реновиран и опремљен новим кабинама и најсавременијим системима за забаву током лета, који су доступни на сваком седишту. Путницима је на располагању широк избор филмова и музике на српском и енглеском језику.

Авион је у претходном периоду испробан на летовима до појединих градова у региону.

Иако је европски производ, "ербас" користе највише амерички авио-превозници. Један је од најпоузданијих у класи и међу првима је добио сертификат да само са два мотора може да лети прекоокеанске руте.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво