"Сарадња са Евроазијском унијом неће сметати ЕУ"

Бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић каже за РТС да преговори о јединственом трговинском режиму између Евроазијске уније и Србије неће ометати раније трговинске договоре које Србија има са Европском унијом.

Срећко Ђукић је, у интервјуу за РТС, рекао да се ради о једној врсти хармонизације и адаптације постојећих споразума, имајући у виду да су те земље поприлично удаљене од Србије и да су та тржишта релативно скромна.

"Мислим да нема посебног основа да се нешто посебно очекује у смислу проширења тржишта", рекао је Ђукић.

Истиче да преговори са Евроазијском унијом не би требало да ометају бројне трговинске споразуме које Србија има са Европском унијом, јер је, додаје, ово само продужетак онога што је Србија већ имала.

"Ствар је суштински техничке природе, није ствар како се првобитно мислило о унификацији трговинских режима и политика, јер смо ми смо то већ урадили са Европском унијом", каже Ђукић.

На питање да ли се мудром политиком може извести трговинска политика са обе стране, Ђукић је рекао да је то изводљиво све док не смета једној од њих.

"Чим то почне да смета као у случају Украјине, ту се морају предузимати неке друге мере. За сада се Србија креће у зони слободне трговине са Евроазијском унијом", рекао је бивши амбасадор у Белорусији.

Подсетио је да смо ми некада били велики извозници на тржиштима Евроазијске уније, а да смо данас "минорни на сваком од тих тржишта".

"На белоруском, поготово руском и казахстанском које је за наше услове довољно далеко. И нама треба пуно робе да бисмо уопште могли да будемо забележени, присутни на тим тржиштима. Ако ми успемо са тим 'Фијатом' да се пробијемо на тржиште, онда морамо рачунати на реципроцитет, јер то и подразумева зона слободне трговине", рекао је Срећко Ђукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво