Србија може бити мотор за привлачење улагача у регион

Регион западног Балкана има много да понуди потенцијалним улагачимама, а уз подршку Европске банке за обнову и развој, Србија може да постане мотор за привлачење инвестиција, изјавио је директор ЕБРД за Србију Даниел Берг.

Даниел Берг је, уочи Инвестиционог самита ЕБРД који почиње сутра у Лондону, а на којем ће присуствовати и делегација Србије предвођена премијером Александром Вучићем, истакао да је то одлична прилика да се приказе регион западног Балкана, али и да се едукују инвеститори који још нису упознати са приликама у тим земљама.

"Циљ је да се истакну потенцијалне инвестиционе и пословне прилике и да се промовише прилив страних директних инвестиција и прекограничних пројеката", рекао је Берг у изјави Танјугу.

Он је, како је рекао, уверен да овај регион има много да понуди потенцијалним инвеститорима, пре свега јер користи предност стратешких трговинских веза са Европском унијом, а има и приступ Јадранском мору.

Са друге стране, инвеститори, казао је, оклевају да уложе новац у те земље јер је домаће тржиште релативно мало, а пословна клима још није довољно побољшана. 

"Зато ми заједно радимо на томе да створимо још боље услове и привучемо потенцијалне инвеститоре", поручио је шеф канцеларије ЕБРД у Србији.

Берг је указао и на чињеницу да та банка годинама улаже у западни Балкан, што такође говори и инвеститорима и другим међународним финанасијским организацијама, да је ово добро место за улагање.

То је илустровао примером улагања у путну конекцију са европским тржиштима, или пренос електричне енергије из Албаније у Македонију, и додао да сутрашњи  Самит даје прилику за договор о више сличних пројеката.

Говорећи само о Србији, Берг је рекао да, од кад ЕБРД ради у тој земљи, уложено више од четири милијарде евра у око 200 различитих пројеката.

"Само прошле године, уложили смо 478 милиона евра у 25 пројеката. Ми смо један од највећих инвеститора у Србији", констатовао је Берг.

Он је уједно и упозорио да ће дугорочан и одржив раст зависити од способности земље да се промовише као инвестициона дестинација и да одржи инвестиције. 

"То је изазов за многе земље, а ни Србија није изузетак. Верујемо да је кључ у привлачењу и задржавању инвестиција предвидиво макроекономско окружење, политике које могу да се назову "инвестор фриендлy" и структурне реформе", навео је Берг.

ЕБРД, додаје, има важну улогу у поправљању пословне климе у Србији, па је та банка до сада  иницирала иницијативу за поправљање инвестиционе климе, промоцију доброг управљања и  подршку развоју приватног сектора.

Берг се осврнуо на прошлогодшњи самит, на којем су премијер Вучић и председник ЕБРД Сума Чакрабарти потписали важну иницијативу, којој је циљ смањивање неформалног сектора у Србији.

"У оквиру тих пројекта настојимо да помажемо да Србија, као једна од већих економија у региону, може да постане мотор за привлачење инвестиција", рекао је Берг.

Такође, додао је, ЕБРД с нестрпљењем очејује и сарадњу са Београдском берзом, која ће се, према плану, придружити линку југоисточне Европе, повезаће се регионалне берзе како би подржале компаније да добијају финансирање. 

Друге иницијативе укључују правосудну обуку, алтирнативно решавање спорова и јачање корпоративног управљања у малим и отвореним економијама, навео је Берг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво