понедељак, 28.09.2009, 15:22 -> 16:41
Пад кондиторске производње за 10,7 одсто
Привредна комора Србије саопштила је да је спољнотрговинска размена кондиторских производа у првих седам месеци ове године за 14 одсто мања него у истом периоду 2008. Производња слаткиша опала за 10,7 одсто.
Кондиторска индустрија Србије у првих седам месеци ове године произвела је 69.000 тона слаткиша, што је за 10,7 одсто мање него у истом периоду 2008. године, саопштено је у Привредној комори Србије.
Како је речено на седници Групације произвођача кондиторских производа, највећи пад производње је код вафла, осталих чоколадних производа, ратлука и алве, док се најбоље одржала производња бисквита и чоколаде.
Спољнотрговинска размена кондиторских производа је у првих седам месеци ове године за 14 одсто мања него у истом периоду 2008.
Забележено је да је увоз у значајнијем паду од извоза, тако да је остварен суфицит од 28,4 милиона долара, што је повећање од 16 одсто.
Потрошња кондиторских производа је за седам месеци опала за 19 одсто и износила је око 55.700 тона. У укупној потрошњи у Србији, домаћи кондиторски производи имају удео од 81 одсто, а страни 19 одсто.
Председник Групације произвођача кондиторских производа Мирољуб Алексић оценио је да су кондитори у Србији у лошем положају и да држава треба да обезбеди исте услове пословања као у Европи.
Алексић сматра да држава треба кондиторима да омогући и равноправан третман са европским произвођачима и да проблем лежи у нетржишној и нереалној цени сировина.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар