Читај ми!

Домаће сорте за промоцију српских винарија

На Копаонику је завршен трећи фестивал вина "Винтерфест", на којем је представљено 30 винарија из шест земаља Европе. На неколико панел дискусија разговарало се о могућностима повећања извоза вина из Србије и о промоцији винског туризма.

У Србији има око 800 винарија и 25.000 хектара под засадима грожђа. Само четири винарске куће флаширају до 500.000 боца, док су све остале мале породичне винарије.

"Ја знам да су квоте за извоз вина из Србије у ЕУ велике, али ми нисмо искористили ни 10 посто од тих количина које можемо да извеземо", рекао је Драган Васић, винар из Смедерева.

"Једина шанса да постигнемо успех на страном тржишту је удруживање. Ми смо мали винари. Жупа има 59 малих винарија и самосталан наступ на иностраном тржишту је неадекватан", рекао је енолог Јовица Миловановић.

Више од једне деценије извоз вина у Русију и земље Европске уније, зависно од бербе и производње, варира од 10 до 20 милиона евра. Извоз је и шанса за нова радна места.

"Да има више посла и извоза, ја бих запослио два човека која ће то да раде", каже винар из Тржца Момчило Минић.

Већи извоз допринео би и развоју винског туризма. Обележени су вински путеви по регионима, а поједине винарије изградиле су етно насеља где гости осим дегустације вина могу да обиђу и засаде вод чокотима винове лозе.

"Србија је атрактивна за извоз јер имамо аутохтоне сорте - тамњанику и прокупац, али ми не можемо својим количинама да подмиримо ни домаће тржиште", истиче Милан Спасић, винар из Александровца.

Менаџер винарије из Суботице Златко Живанић додаје да је Србија млада винска земља и да је значајно освајати све више медаља за квалитет вина на најпрестижнијим светским сајмовима.

Ради већег пласмана наших вина на светско тржиште, порука је са трећег Винтерфеста, треба подизати нове засаде са аутохтоним или одомаћеним сортама винове лозе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара