Читај ми!

Отворен Пупинов мост

Председник Владе Србије Александар Вучић и премијер Народне Републике Кине Ли Кећанг свечано су отворили мост који повезује Земун и Борчу. Пупинов мост је знак пријатељства Србије и Кине, сагласни су премијери Вучић и Ли.

18.10 - Кинески премијер Ли Кећанг завршио званичну посету Београду.

16.55 - Србија ће учинити све да се пројекти договорени током посете кинеског премијера остваре на најозбиљнији и најквалитетнији начин, поручио премијер Александар Вучић.

16.30 - Премијеру Кине Ли Кећангу у Скупштини Града уручена је Повеља почасног грађанина Београда.

15.50 - Српски и кинески премијер прошетали су калемегданским парком и посетили Београдску тврђаву.

11.25 - Због стратешког положаја, Србија ће имати све већу улогу у унапређењу сарадње 16+1, истакао је кинески премијер.

11.20 - Ли Кећанг: Пупинов мост је заједнички плод наше две земље и наша два народа.

11.10 - Вучић: Ништа нам није потребније од мостова, да повезујемо људе, обале, прошлост са будућношћу, да премошћавамо препреке и разлике.

11.02 - Свечано отворен Пупинов мост, који повезује Земун и Борчу.

10.50 - Уочи отварања моста, српски и кинески премијер поздрављају се са окупљеним грађанима.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да Пупинов мост повезује Земун и Борчу, али Србију и Кину, јер су га градиле заједно српске и кинеске компаније.

"У претходна два дана одржали смо много важних састанака, направили озбиљне договоре и склопили значајне споразуме. Али овај догађај далеко је значајнији од онога што смо радили у претходна два дана, јер је ово догађај који велича дела, а не празне речи", рекао је Вучић након свечаног отварања моста.

"Нама ништа није потребније од мостова, да повезујемо људе, да повезујемо обале, прошлост са будућношћу, да премошћавамо препреке и разлике", истакао је премијер Србије.

Вучић је цитирао нобеловца Иву Андрића који је говорио да ништа није значајније од мостова.

"Повезивање је потребније више од свега како би смо премошћавали разлике", навео је премијер и додао да мост није обична грађевина која је савладала водену препреку, већ да он повезује Србију и Кину.

Премијер је рекао да је мост добио име на предлог грађана по Михајлу Пупину.

"Ми народ Србије вратили смо бар део онога што је Пупин дао", истакао је Вучић и додао да му је велика част да отвори мост као симбол пријатељства Србије и Кине.

Српски премијер је рекао да је мост само почетак сарадње и да ће се она наставити градњом километара пруга и путева.

Вучић је захвалио на подршци председнику Србије Томиславу Николићи и председнику Републике Српске Милораду Додику.

"Уговоре који су потписали пре много година из претходне владе ми смо завршили", рекао је премијер и захвалио Драгану Ђиласу на њиховом доприносу.

"Мост је толико важна и дивна грађевина. Овај мост биће знак пријатељства између Кине и Србије, али и свих грађана Србије", истакао је Вучић.

Кинески премијер Ли Кећанг рекао је да су и кинески и српски народ уложили максималне напоре како би мост који повезује Земун и Борчу био успешно изграђен.

"Ово је заједнички плод наше две земље и наша два народа", рекао је Ли.

Он је захвалио свима који су допринели изградњи моста – и политичарима, и радницима, али и обичним људима.

Кинески премијер је истакао да је пруга Београд–Будимпешта у складу са стандардима и законима Европске уније и да ће она бити повезана са Луком Пиреј у Грчкој.

Ли се осврнуо и на Самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, наводећи да је Београд био прави избор за место одражвања самита "Београдски сусрет".

"Због стратешког положаја, Србија ће имати све већу улогу у унапређењу сарадње 16+1", истакао је кинески премијер.

О мосту 

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост који је добио име по Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија, а део је Северне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и изместити теретни саобраћај из центра града.

Радови на мосту Земун–Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.482 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Приступне саобраћајнице ће бити дугачке укупно 21,6 километара и део од Зрењанинског пута до Панчевачког пута биће завршен у септембру 2015. године. Тај мост ће бити веза са путним коридорима 10 и 11.

Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд.

На првом мосту изграђеном на Дунаву након 79 година, који је спојио обале Земуна и Борче, успешно су обављена пробна оптерећења и тај велелепни инфраструктурни објекат заједно са 10 километара приступних саобраћајница је отворен.

Премијери Вучић и Ли прошетали су Калемегданом, након отварања Пупиновог моста. Кинески премијер је у Скупштини града са премијером Вучићем присуствовао церемонији на којој су му градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић уручили Повељу почасног грађанина.

Кинески премијер завршио је посету Србији. На аеродрому "Никола Тесла", срећан пут су му пожелели његов домаћин, премијер Вучић, министри у Влади Србије и многи други. Премијер Србије је кинеском колеги, пред улазак у авион, уручио илустровану монографију о Србији, поклон његовој супрузи.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво