Читај ми!

Посрнула предузећа, инвеститори на потезу

У протекле три недеље, пословодства и синдикати предузећа чије су шансе за успешну приватизацију највеће, с надлежнима у Агенцији за приватизацију разматрали су најбоље моделе и могућности приватизације. На разговор је позвано 150 предузећа.

У понедељак истиче рок до када потенцијални инвеститори могу да доставе писма заинтересованости.

Последња шанса за продају или стратешко партнерство, у супротном следи стечај – оно је што чека 502 предузећа до краја идуће године.

Маријана Радовановић, в. д. директора Агенције за приватизацију, каже да су и руководства и синдикати свесни стања у коме се налазе предузећа и да су све стране, укључујући и синдикате, свесне да некада постоје и нереална очекивања. Према њеним речима, одређени број субјеката отићи ће у стечај.

Три пута је "Прва петолетка" у Трстенику покушавала продају у целини, али купца за тако широк дијапазон производње није било.

Љубисав Панић, генерални директор "Прве петолетке", каже да је реалније очекивати да се продаја и приватизација обаве по производним програмима и деловима онако како се практично и припремала документација.

"Синдикат ће се борити за свако радно место и за што стимулативније отпремнине", каже Драган Станојчић из Самосталног синдиката предузећа "Хидраулика – Петолетка".

"Трајал" је издвојио четири фабрике – пнеуматика, гума и експлозива, укључујући и погон у Македонији – за продају. Према новом закону, могуће је продати и само имовину.

Заступник државног капитала у "Трајалу" Соња Веселиновић сматра да би производне целине које се састоје од производње заштитних средстава, пиротехнике, хемијских средстава и енергетике требало определити за стратешко партнерство.

"Боље је наћи стратешког партнера који би одржао фабрику у целини, јер би тада највећи број радника остао", каже Милосав Вукојчић, председник ССС у "Трајалу".

Док у Агенцији очекују да ће највише писама инвеститора, по правилу, стићи последњег дана, нама се јавио један који је то већ урадио. Од осталих га издваја то што уместо новца нуди идеју.

Процењује да ће бицикл у будућности имати велику примену, међу произвођачима карте су подељене и само велика иновација, каже, може да освоји парче светског тржишта. Његов патент је нови погонски механизам.

"Ја сам успео, то није перпетуум мобиле, да повећам снагу скоро два пута, конкретно повећање 90 посто обртног момента", каже Ратко Кошпић, машински инжењер.

Такав вид приватизације не предвиђа ниједан закон, али је могуће да неко од инвеститора, до краја децембра, када се очекују први појединачни позиви за приватизацију 502 предузећа, новац најпре уложи у идеју.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво