Јавна предузећа на терету грађана

Иако већина предузећа чији је оснивач држава послује са губицима, готово 170.000 запослених у локалним и републичким јавним предузећима има за 37 одсто веће плате од просека у Србији.

Грађани Србије издржавају више од 170.000 запослених у локалним и републичким јавним предузећима, и то не било како, већ им обезбеђују много веће плате него што сами имају, а за узврат добијају лоше услуге.

Од 590 јавних предузећа, према подацима Уније послодаваца, чак 580 послује с губицима, али то им не смета да поделе плате које су 37 одсто веће од просека у Србији, пише Блиц.

Политичким кадрирањем постављени менаџери увек су спремни да затраже повећање цене услуга свог предузећа, али као да не чују критике грађана и јавности поводом великог броја запослених, лошег квалитета услуга и високих плата.

Тако се у појединим предузећима, како се пожалио градоначелник Новог Сада, и 80 одсто прихода користи за исплату зарада - уместо за унапређење квалитета услуга или модернизацију.

А кад зафали, држава прискаче у помоћ новцем свих пореских обвезника из буџета или узимањем кредита које ће враћати сви.

Нико не жели да саопшти колики је вишак радника у великим јавним предузећима али пример НИС то најбоље показује.

Руси су после преузимања НИС брзо утврдили да од укупно 12.000 радника, у администрацији и руководству има 5.000 запослених, од којих је 2.000 вишак.

Ако се употреби ова аналогија, од око 20 одсто вишка у НИС, на сва јавна предузећа добија се цифра од око 35.000 запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије