Дотације привреди док не прође криза

ММФ није предлагао укидање дотираних кредита, али је сугерисао смањење дотација из буџета којима се обезбеђују повољне камате од 4,5 одсто, поручују из Министарства економије. Програм субвенционисаних кредита биће настављен и следеће године.

Државни секретар Министарства економије Небојша Ћирић рекао је за Радио-телевизију Србије да Међународни монетарни фонд у преговорима са Владом Србије није предлагао укидање субвенционисаних кредита, али је сугерисао смањење дотација из буџета, којима се обезбеђују повољне камате од 4,5 одсто.

До сада је одобрено 900 милиона евра повољних кредита, највише фирмама за ликвидност, али није безначајна ни подршка инвестицијама и куповини домаћих производа на дужи рок.

Ћирић је рекао да Министарство економије и Влада планирају да Програм субвенционисаних кредита буде настављен и следеће године.

"Остаје да се види, зависно од економских услова, да ли ће каматна стопа бити спуштана односно снижавана. У сваком случају, одлука о снижавању каматне стопе неће се и не може се примењивати ретроактивно", рекао је Ћирић.

Сва предузећа, односно сва правна лица која су у току 2009. године узела кредите под повољним условима, враћаће их под тим условима.

Државни секретар је рекао да оног момента када светска економска криза буде завршена, субенције Владе ће бити укинуте, тако да ћемо се вратити на ситуацију коју смо имали пре отпочињања кризе, а то је да су каматне стопе, односно кредити апсолутно тржишни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије