Украјина редовно плаћа гас "Гаспрому"

Други месец за редом украјински "Нафтогаз" на време платио увезен природни гас из Русије. Споразум две државе предвиђа да Украјина мора да плати гас до седмог дана у месецу.

Украјински "Нафтогаз" је у потпуности платио руски природни гас који је испоручен у августу, саопштила је руска компанија "Гаспрома".

Компанија је нагласила да је украјинска страна други месец узастопце на време платила за увоз гаса из Русије.

У оквиру важећег споразума, "Нафтогаз Украјине" треба да плати потрошени гас не касније од седмог дана следећег месеца. При првом изостанку плаћања споразум предвиђа прелазак на систем плаћања унапред.

Секретар за штампу у "Нафтогазу" Валентин Земљански је указао да је "плаћање за август обављено пре рока", али није прецизирао суму нити обим потрошеног гаса у августу.

Раније је "Нафтогаз" саопштио да ће у августу купити до 3,3 милијарде кубних метара гаса, а по текућим ценама (просечно 198 долара за хиљаду кубика), то износи око 653 милиона долара.

Украјински министар финансија Игор Умански изјавио да "Нафтогаз" треба да исплати "Гаспрому" 667 милиона долара за гас потрошен у августу, у поређењу са 605 милиона долара које је та компанија платила за јулске испоруке.

У оквиру споразума премијера Русије и Украјине, склопљеног 1. септембра у Пољској, Украјина у светлу садашње светске финансијске кризе треба да плаћа само ону количину гаса коју је потрошила.

Спорови око цена гаса и украјинских дугова, који трају већ годинама, били су разлог за најдужи прекид у снабдевању Украјине руским гасом у јануару ове године, кад је без испорука остао и део потрошача у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије