Страно месо "једе" домаће

Ове године увезено скоро двоструко више замрзнутог меса у Србију него лане. Замрзнуто месо са запада јефтиније од домаћег за 15 до 20 одсто. Пошто домаћи произвођачи губе трку са западноевропским фармерима, стручњаци упозоравају да је последњи тренутак да се значајније помогне производња меса.

Увоз замрзнутог меса, које се најчешће користи за производњу сремског кулена, српске кобасице и златиборске печенице, повећава се из године у годину.

Увозницима посао иде од руке, јер су у првих шест месеци ове године на европском тржишту купили 4.600 тона замрзнутог свињског меса. То је готово двоструко више него лане.

Повећава се и број оних који одустају од това стоке, јер кажу да се не исплати. Иначе, замрзнуто месо које стиже са Запада јефтиније је од домаћег за 15 до 20 одсто.

Повећава се списак кланица које производе прерађевине само од меса из увоза. Лакше им је да уз помоћ трговаца дођу до јефтинијег замрзнутог меса. Цена му је, кажу упућени, нижа ако је више времена чувано у хладњачи.

Килограм свињског бута из увоза са свим дажбинама кошта од 350 до 400 динара. Из домаће производње скупљи је 50 динара.

"Домаћа производња ће да се гаси. Неће је бити, ми немамо хиперпродукцију. Они у Европи су направили хиперпродукцију и ми не можемо да конкуришемо са ценом", објашњава Миленко Ђурђевић из кланице "Ђурђевић Пећинци".

Пре десетак година производили смо 600 хиљада тона меса, а сада 150 хиљада тона мање. Да би надокнадили мањак утовљене стоке на тржишту, кланице прибегавају увозу замрзнутог меса. Квалитет тог меса контролише 260 ветеринарских инспектора.

"Тренутно је тај број смањен, настојаћемо да га до јесени попунимо. Сада инспектори раде пуном паром, пре и после подне да би могли да изврше ту контролу", каже Зорица Новаковић из Управе за ветерину.

Кланичари имају своју производњу 

Увози се и замрзнута пилетина која најчешће иде у прераду. То не морају да чине кланичари који који имају своју производњу.

"Смрзнуто месо нисмо куповали, нити га користимо за продају ни за прераду. Производимо месо за познатог купца", каже Михаљ Павел из кланице "Пиљан" у Бољевцима.

Стручњаци упозоравају да је последњи тренутак да се значајније помогне производња меса, јер домаћи произвођачи брзо губе трку са западноевропским фармерима.

"Потребна је већа подршка сточарској производњи из аграрног буџета и појачана активност свих врста инспекција, ветеринарске, санитарне и тржишне, када је у питању увоз меса", упозорава Весна Параушић из Института за економику пољопривреде.

Закон о субвенцијама у пољопривреди обавезује надлежне да редовно материјално помажу и оне који тове стоку, или производе млеко, да би остварили какву-такву зараду.

Како кажу, касне премије за млеко, регреси за утовљену и расну стоку. Без тих пара, мало њих ће са својим стадом дочекати јесен и јефтинију сточну храну.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. новембар 2025.
2° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом