Још 950 милиона евра за Коридор 10

Србија би до краја године требало да добије још око 950 милиона евра страних кредита за изградњу Коридора 10 и то од Европске банке за обнову и развој и од Европске инвестиционе банке, најавио Божидар Ђелић. Влада до краја године продужила рок за субвенционисање куповине нових аутомобила, по систему "старо за ново".

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да ће Србија у 2009. години обезбедити потребна средства да Коридор 10, како би његова изградња текла несметано у предвиђеним роковима.

После седнице Владе, Ђелић је рекао да је Влада Србије усвојила извештај о преговорима са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) у вези са закључивањем зајма од 150 милиона евра за изградњу Коридора 10, који се очекује до краја ове године.

Прецизирао је да се ради о новцу за изградњу деонице од Црвене реке до Чифлика и деонице од Пирота до Димитровграда, за које је потребно по око 75 милиона евра.

Ђелић је рекао да очекује да у октобру и Управни одбор Европске инвестиционе банке "одобри 800 милиона евра за израдњу Коридора 10".

Говорећи о економској ситуацији у земљи и социјалној подршци угроженим грађанима, Ђелић је навео да у буџету Србије у овом тренутку нема новца да се исправе "неке неправде од пре неколико година" које су се јавиле у поступку приватизације, али земља има могућност да у моменту економске кризе "обезбеди да ниједна породица не буде доведена у безизлазну ситуацију".

Ђелић је навео да у преговорима Србије са Међународним монетарним фондом ни у једном тренутку није било речи да се социјални програм државе смањи.

"Размишљамо да добро циљани програми имају још веће позиције у буџету за наредну годину", рекао је Ђелић. 

Замена старих за нове аутомобиле до краја године

Влада Србије донела је одлуку да се до краја године продужи рок субвенционисане куповине нових аутомобила, по систему "старо за ново".

Ђелић је рекао да је Влада изменом уредбе продужила рок за субвенционисану куповину нових аитомобила, који је важио до 30. септембра ове године.

До 11. августа за аутомобиле из програма "Застава", чију набавку дотира држава, банкама је поднето 8.436 захтева, у вредности од 57,19 милиона евра. При том је одобрено 6.318 захтева, у вредности од 43,14 милиона евра, а затим је влада проширила субвенције за још 5.000 возила.

Услови за те позајмице су изузетно повољни у односу на комерцијалне кредите, јер је каматна стопа 4,5 одсто годишње, а рок отплате седам година.

Програм "старо за ново" нуди и попуст од 1.000 евра, тако да основни модел "пунта" са попустом кошта 5.999 евра са ПДВ-ом.

Усвојено више предлога закона и уредби

Влада Србије усвојила је Предлог закона о ауторским и сродним правима којима се уређују ауторска права, начин њиховог остваривања и њихова судска заштита.

Прецизирано је да поменути предлог уређује ауторска права аутора kњижевних, научних, стручних и уметничких дела, као и право интерпретатора, првог издавача слободног дела, произвођача фонограма, видеограма, емисија, база података и право издавача штампаних издања. Тим актом уређена су и права сродна ауторском праву, наведено је у саопштењу Владе.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника којим се прецизније и конкретније дефинишу активности те Агенције прописане Законом о стечају, који се налази у скупштинској процедури.

На данашњој седници Влада је донела Уредбу о условима за стицање статуса повлашћеног произвођача електричне енергије и критеријумима за оцену испуњености тих услова.

Такође, Влада је донела и Уредбу о изменама и допунама уредбе о критеријумима за формирање цене лекова којом се ствара правни основ за усклађивање цена лекова са просечним упоредивим ценама лекова у референтним земљама као и усклађивање цена лекова са променом курса евра у односу на динар.

Усвојен је и Закључак о потреби задуживања Србије ради финансирања буџетског дефицита и рефинансирања дуга Републике и покретања поступка јавне набавке за избор најповољније понуде за задуживање узимањем дугорочног кредита.

Влада је донела и Одлуку о покретању поступка јавне набавке финансијских услуга - кредита код пословних банака за потребе финансирања буџетског дефицита и рефинансирања дуга Републике Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара