Помоћ државним фирмама у куповини опреме

Министарство економије помоћи ће модернизацију производње у државним предузећима која имају обезбеђен пласман робе, изјавио Млађан Динкић. Предузећа ће држави вратити новац по наплати прихода.

Модернизацију производње у државним предузећима која имају обезбеђен пласман робе, помоћи ће Министарство економије, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић.

Министар је у Крушевцу, приликом посете предузећима ИМК "14. октобар" и Хемијска индустрија "Жупа", новинарима рекао да држава планира да у десетак предузећа, која имају обезбеђено тржиште, уложи новац у куповину опреме.

Динкић је навео да су међу предузећима која ће добити бескаматну позајмицу крушевачке фабрике "Жупа" и "14. октобар", делови трстеничке "Прве петолетке", као и београдске фирме Индустрија машина и трактора и Индустрија мотора Раковица.

"Немамо одређен износ који је за то предвиђен, али идемо у детаљну анализу сваког од тих предузећа. Нема списка жеља, подржаћемо оно што је у функцији модернизације опреме која ће обезбедити испуњавање већ склопљених уговора", објаснио је Динкић и додао да ће предузећа вратити позајмице буџету када наплате приход од тих инвестиција.

"Имамо у виду економску кризу и успорену приватизацију, када објективно нема стратешких партнера који су заинтересовани за велика улагања. Не смемо да чекамо да опоравак буде видљив већ да подржимо оне који имају тржиште, те да онда тражимо стратешког партнера", навео је Динкић.

На састанку с пословодством Индустрије машина и компонената "14. октобар", у којој већинско власништво има држава, у оквиру нове стратегије Министарстве економије, према Динкићевим речима, договорено је да држава обезбеди 200 милиона динара за набавку нове опреме.

"То ће бити прва куповина нових машина у тој индустрији након 20 година", рекао је Динкић и нагласио да је ИМК 14. октобар "обезбедио послове у области енергетског програма до средине наредне године, а да постоји тражња за 30 одсто већа од онога што фабрика тренутно може да произведе".

Генерални директор ИМК "14. октобар" Зоран Радмановац најавио је да ће та фабрика запослити око 50 нових радника у производњи, како би испунила обавезе према купцима.

Промена стратегије кроз улагања у обртна средства

Генерални директор ХИ "Жупа" Мирољуб Милојевић је након састанка, новинарима рекао да ће фабрици током месеца бити одборено 1,45 милиона евра за покретање производње плавог камена и да ће добити 13 милиона динара субвенције, како би радницима била исплаћена једна плата, јер зараде нису исплаћиване последња три месеца.

Динкић је казао да је држава одлучила да "Жупи" одобри средства, и додао да ће са Рударско-топионичарским басеном "Бор", који крушевачкој фабрици дугује од раније, бити направљен договор о вансудском поравнању. Према његовим речима, за "Жупу" је заинтересован озбиљан потенцијални купац из Чешке.

Одоговарајући на новинарско питање зашто Министарство није раније одобрило новац "Жупи", јер је она такав захтев поднела још почетком јануара, Динкић је рекао да не зна када је тачно прослеђен захтев, али да је до њега дошао буквално пре неколико дана.

"Средства која смо у буџету имали у првој половини године користили смо за ублажавање последица кризе, а сада желимо да променимо стратегију и дамо новац за обртна средства како би та предузећа активно убрзала процес опоравка српске привреде", објаснио је министар.

У посети Крушевцу боравили су и министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић, представници Агенције за приватизацију и Министарства економије.

Током посете разговарали су са градонавчелником Крушевца, Десимиром Павловићем и предузетницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара