Повољније прогнозе о опоравку светске привреде

Светска привреда опоравља се брже него што је претходно предвиђано, саопштава ОЕЦД. Привредни пад у Јапану и земљама еврозоне биће мањи од предвиђеног, док прогноза за смањење привредне активности у Америци од 2,3 одсто остаје иста.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) саопштила је да је светска привреда кренула путем бржег опоравка него што је претходно предвиђано, иако ће тај опоравак вероватно у догледно време тећи умереним темпом.

Организација, са седиштем у Паризу, саопштила је да ће рецесија ове године у Јапану и земљама еврозоне бити мање изражена него што је предвиђено у јуну, док су изгледи за Сједињене Америчке Државе остали непромењени у односу на јун.

Представљајући прогнозу, главни економиста ОЕЦД-а Јорген Елмесков је као факторе који указују на бржи економски опоравак у 30 земаља чланица организације, навео побољшање финансијских услова, опоравак трговине и смањење залиха у индустрији.

"Тај опоравак је, међутим, и даље на стакленим ногама", рекао је Елмесков.

"Опоравак изгледа да је на дохват руке за привреду ОЕЦД-а али је важно да се не заносимо", рекао је главни економиста ОЕЦД-а и нагласио да опоравак "неће ићи глатко" и да ће бити успона и падова.

"Нема слова у нашој абецеди које би описало облик опоравка који предвиђамо", рекао је Елмесков.

ОЕЦД према најновијој прогнози очекује да економија у "Групи седам" најразвијенијих индустријских земаља опадне за 3,7 одсто ове године, у поређењу са падом од 4,1 одсто који је предвидела у јуну.

Земље еврозоне ће, како се сада очекује, забележити привредни пад од 3,9 одсто ове године у поређењу са 4,8 одсто колико се очекивало у јуну. Привреда Јапана ће опасти за 5,6 одсто ове године у пређењу са претходном прогнозом од 6,8 одсто.

За привредну активност САД се и даље очекује да ће се смањити за 2,8 одсто, што је остало непромењено у односу на јунску прогнозу.

Елмесков је рекао да је привредни опоравак и даље угрожен високом стопом незапослености у 30 земаља ОЕЦД-а. Та организација очекује да ће и даље бити забележен раст броја незапослених.

Министарка финансија Француске Кристин Лагард такође је рекла да треба бити обазрив пре проглашења краја рецесије.

"Још увек нисмо изашли из кризе. И даље смо у дубокој кризи", рекла је Лагард у обраћању француским пословним људима на редовном годишњем састанку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара